tisdag 10 april 2012

Lasarettet i Motala

Den 2 april hade Motala&Vadstena Tidning en ledare som satte fart på den lokala landstingsdebatten. Något förvånande ifrågasatte tidningen om lasarettet har någon framtid. Idag publicerar tidningen ett svar från mig och Torbjörn Holmqvist där vi tydliggör den socialdemokratiska inställningen.
Vi har i vårt hälso- och sjukvårdspolitiska program varit tydliga med att grunden är att vi ska ha tre sjukhus för alla östgötar i länet, varav Motala är ett. Med det menar vi att sjukhusen har dubbla uppdrag. Å ena sidan ska de vara centrum för den nära sjukvården i varje länsdel. Exempelvis ska det på alla tre sjukhusen finnas akutmottagningar öppna dygnet runt och året runt.Å andra sidan ska de också inom vissa områden ha ett länsuppdrag för hela eller stora delar av länet.
I vår artikel utvecklar vi vår syn på förändringarna inom sjukvården. Det handlar om demografiska förändringar som ställer nya krav på vården, men också om ny kunskap som ständigt utvecklar vårdens innehåll.
Vi socialdemokrater är tydliga med vårt besked. Vi ser en framtid för Lasarettet i Motala. Min bedömning är att sjukvården och våra sjukhus är väl rustade att möta de eventuella förändringar som kan komma som ett resultat av en regionbildning i en större region. Vad vi vet är att den sydöstra sjukvårdsregionen där Östergötland ingår tillsammans med Jönköping och Kalmar är intakt, med nuvarande sjukhusorganisation,fram till 2018.

Inga kommentarer: