torsdag 12 februari 2009

Klent resultat från kulturutredningen

Så har kulturutredningen lämnat sitt förslag till den moderata kulturministern. I mer än två år har hela kultursverige väntat på förslagen. Det är mer än 30 år sedan som en motsvarande utredning gjordes. Med den bakgrunden är resultatet klent och innehållet en besvikelse. Men föga förvånande. För vad gör en kulturutredning som får veta att den inte får lägga en enda krona mer på kulturen, inte ta ut svängarna, bara tvätta bort tidigare (s) regeringars färg ur kulturpolitiken. Kulturutredningen är hårt inriktad på administrativa förändringar. Omfattande förslag på ihopsammanslagningar av statliga kulturmyndigheter presenteras. Dock utan att diskutera kostnader. Och utredningen utelämnar allt som har med en framåtsyftande visionär kulturpolitik att göra.
Jag är speciellt besviken på att utredningen är så totalt innehållslös när det gäller barnkultur, men man har inte givits sådana förutsättningar av den borgerliga regeringen. Några skarpa och genomtänkta förslag kring kulturarbetarnas yrkesvillkor finns inte heller.
Förslaget att stärka regionernas roll i en förhandlingsuppgörelse med staten kring kulturens ekonomiska villkor kan jag sympatisera med. Problemet är vad borgerliga majoriteter i Östsam och i Linköping vill med kulturpolitiken. Hanteringen av Östgötateatern avskräcker och besparingarna som drabbade den regionala folkbildningen imponerar föga.
Nä, den här kulturutredningen tvättar inte bort bilden av borgerlig idétorka på kulturpolitikens område.

Inga kommentarer: