tisdag 3 februari 2009

Kommunstyrelse

Vi har haft kommunstyrelse idag. Bland annat behandlade vi Linköpings yttrande gällande LSS utredningen. Jag kan tycka det är märkligt att de borgerliga partierna i Linköping inte följer en så gott som enig styrelse i SKL som argumenterar för ett statligt huvudmannaskap. Att landets femte kommun har en avvikande uppfattning kommer att uppmärksammas långt utanför kommungränsen. I den här frågan har de svenska kommunerna möjligheten att peka på behovet av att med rättighetslagstiftning ska också ett direkt ansvar följa.

Jag ser också av en del tidiga presskommentarer att Paul Lindvall gläds åt det preliminära kommunala bokslutet som pekar på ett överskott på 32 miljoner kronor.Jag vill verkligen varna för någon större glädjeyra. Det är ett bättre resultat mot budget på 27 miljoner kronor. Det är gott och väl att vi har ett överskott, men den kommunala ekonomin försämras i snabb takt. Det är andra året i rad som det ekonomiska resultatet försämras. Med försämrade skatteprognoser för 2009 så behövs åtgärder redan under första kvartalet i år för att säkra en ekonomi i balans. Kortsiktigt lyfts det kraftiga överskott som den kommunala verksamheten gått med 2008. Även här finns förklaringen i mångt och mycket att viktiga beslut har skjutits på framtiden.

1 kommentar:

Linnéa Darell sa...

Mats Johansson tycker det är märkligt att Allianspartierna i Linköpings kommunstyrelse inte följer SKL:s åsikter beträffande LSS-utredningen. Själv är jag stolt över att ingå i en politisk allians, som gör egna bedömningar utifrån både ekonomi och medborgar-perspektiv. Allianspartierna ser inte kommuninvånare med funktionsnedsättning som ett problem, som staten ska ta hand om.