lördag 18 juli 2009

Misslyckad borgerlig politik

En sommardebatt har med rätta brutit ut kring den stigande och höga ungdomsarbetslösheten. De borgerliga partierna införde "jobbgaranti för unga". Resultatet ser vi nu. En stigande arbetslöshet bland ungdomarna där Sverige tyvärr tillhör de sämsta i Europa. Det är alldeles för få aktiva åtgärder i "jobbgaranti för unga". Ett mått på detta är att endast 5 % av de arbetslösa ungdomarna har haft någon form av praktik och 2% har genomgått någon form av utbildning.
Att som en del debattörer börja anklaga fackföreningsrörelsens representanter för den här utvecklingen är långsökt och direkt felaktigt. Istället borde man kritiskt granska den borgerliga regeringens misslyckade politik. Vi socialdemokrater presenterade ett program för att minska den höga ungdomsarbetslösheten den 30 juni.
Programmet innehåller direkta satsningar på praktikplatser, subventionerade jobb och inte minst en kraftig satsning på utbildning. (s) föreslår 50 000 fler utbildningsplatser än den borgerliga regeringen. Jag hoppas för ungdomarnas skull att de borgerliga partierna lyssnar på förslagen från oss socialdemokrater.

Inga kommentarer: