fredag 3 juli 2009

Intressant ekonomiskt seminarium

"Bortom krisen - tillbaka till jobb och tillväxt". Så var rubriken på det ekonomiska seminarium som studieförbundet Näringsliv och Samhälle arrangerade idag. Man kan väl konstatera att flera av de namnkunniga ekonomerna markerade att återhämtningen kommer att ta flera år. Cicilia Hermansson, Swedbanks chefekonom tog upp behovet att skydda kommuner och landsting. Precis den linjen som vi från kommerna drivit mot regeringen. Per Krusell, professor i ekonomi vid Stockholms Universitet gav stöd för den offentliga sektorn. Han grundade sina sttåndpunkter från mer än 20 år i USA. Den välordnade offentliga sektorn i allmänhet och möjligen vår förskola i synnerhet såg Krusell som viktiga instrument för att ta Sverige ur krisen.
Det känns som om den ideologiska debatten kring den offentliga sektorn har fått nya inslag när de har åsikterna formuleras av ekonomer.
Precis som förra året uppträder Anders Borg som den fackekonom han är. Det är inte speciellt mycket av ekonomisk politik. Man kan ändå konstatera att finansdepartementet beskriver ett tufft 2009 och 2010. Arbetslösheten spås till 10-12 %. Vad Borg inte pratade om var de tuffa sparkrav som nu de flesta kommunerna tvingas hantera och som slår mot den kommunala kärnverksamheten. I Linköping ska den borgerliga majoriteten spara på vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik, samtidigt som Borg på seminariet just ser behovet av en sådan politik.Det går inte ihop.
Borg pratade ingenting om miljövänliga investeringar, så min oro över vad som händer med Ostlänken kvarstår.
Rubrikerna från seminariet kretsar kring Borgs utfall och kritik mot Svenskt Näringsliv och finansministerns beröm till svensk fackföreningsrörelse . En moderat finansminister som gång på gång kommer i öppen konflikt med Näringslivets organisationer är ett intressant inslag i det politiska samtalet.

Inga kommentarer: