onsdag 8 juni 2011

Dagkirurgin i Finspång

Det finns ett stort behov av nya lokaler till den hälso- och sjukvård som landstinget bedriver i Finspång. Den politiska enigheten är total kring detta. Vad som diskuterats under flera år är vilken verksamhet som ska bedrivas i de nya lokalerna. Därför är det så ansvarslöst att de borgerliga partierna tillsammans med Vrinnevilistan väljer att fatta beslut på ett underlag som är långt ifrån färdigt. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med fakta för att avgöra om dagkirurgin ska vara kvar i Finspång eller om det finns andra alternativ. Utan att ha utrett och jämfört alternativen ordentligt är det ett oansvarigt sätt att hantera både skattepengar och sjukvårdsresurser.
I tjänstemannautredningen står det till och med följande:"Vad gäller alternativet att flytta nuvarande dagkirurgi i Finspång till Vrinnevisjukhuset är inte alla förutsättningarna färdigutredda. Det är i nuvarande skede inte klarlagt om ombyggnadsmöjligheter för att inrymma en samlad dagkirurgi finns eller om det krävs utbyggnad."
Vi socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet menar att frågan behöver ses i ett långsiktigt perspektiv, och verksamheten måste analyseras utifrån dess tänkbara roll i en framtida, större region. Olika alternativ måste vid beslutstillfället kunna beslysas såväl kort- som långsiktigt avseende kostnader samt fördelar och nackdelar ur verksamhets- och medborgarperspektiv.
Vi yrkade på återremiss med ovanstående motivering men förlorade voteringen med 9-8.
Vi tre partier valde då att inte delta i beslutet.
Jag vill betona att i själva sakfrågan kan det vara hur rätt som helst att dagkirurgin ska vara kvar i Finspång. Men vi måste få fram fakta som kan styrka ett sådant beslut. Det är ett ansvar som jag tycker man kan kräva av förtroendevalda politiker.

Inga kommentarer: