tisdag 21 juni 2011

Landstingsfullmäktige

Så har då landstingsfullmäktige antagit budget för 2012-2014. Som väntat antogs Vrinnevilistans och de borgerliga partiernas budgetförslag med röstsiffrorna 50-47 och fyra som avstod. Det var de fyra Sverigedemokraterna som avstod till förmån för sitt eget förslag. Vi socialdemokrater argumenterade för vårt budgetförslag som vi arbetat fram tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vår budget bygger på en hälso- och sjukvårdspolitik som sätter medborgarens hälsa och behov av vård i centrum. Utgångspunkten är att de med de största behoven ska ha företräde oavsett inkomst, kön eller ställning i samhället. Tillsammans med ett aktivt arbete att utjämna skillnader i hälsa mellan olika befolkningsgrupper ger det en rättvis vård. Att det i grunden är behoven som styr förutsätter att vår välfärd har en demokratisk styrning och en solidarisk finansiering.
För oss socialdemokrater är det uppenbart att generella besparingar på redan ansträngda vårdverksamheter inte längre är möjliga. Vi anser att mer pengar måste tillföras om vi ska komma tillrätta med vårdens strukturella underfinansiering, och garantera en tillräcklig bra vård för alla medborgare.
Kring detta stod mycket av debatten. De borgerliga partierna tillsammans med Vrinnevilistan har en politisk linje som innebär en fortsättning på en prövad- och misslyckad politik. De har inte kommit tillrätta med vårdens ekonomi - som går med kraftiga underskott - och tillgängligheten till sjukhusvård kan bli mycket bättre. Men de framhäver i sin politiska linje. Vi får väl se var vi befinner oss när finansplanen ska antas sen höst 2011.

Inga kommentarer: