söndag 19 juni 2011

Vårdens resursbehov

Redan nu går det att skönja inledningen på en demografisk utveckling som om drygt 10 år kommer att ställa den offentliga sektorn inför betydande utmaningar. Då börjar effekterna av antalet äldre ta fart, dels i form av att fyrtiotalisterna börjar nå vårdkrävande ålder, dels genom att sextiotalisterna börjar gå i pension.
befolkningsprognosen för Östergötland visar att antalet invånare de närmaste tjugo åren ökar med cirka 27 000. Det är lika stor ökning som mellan 1990 och 2010 men skillnaden är att den framtida ökningen till år 2030 nästan helt sker inom gruppen 65 år och äldre. Andelen äldre kommer då att uppgå till nästan en fjärdedel av befolkningen. De arbetsföra delen av befolkningen ökar endast marginellt vilket påverkar skatteunderlaget. Detta är en utveckling som innebär en ökad försörjningsbörda för den sysselsatta befolkningen-

Den demografiska förändringen får effekter för landstinget eftersom invånarnas vårdbehov ökar med stigande ålder. Åldersgruppen 65 år och äldre svarade 2010 för 43% av samtliga vårdtillfällen. Därför är det också av central betydelse att sjukvården för de äldre utvecklas. Vi socialdemokrater prioriterar hälso- och sjukvård för de äldre i vår alternativa budgetförslag, som landstingsfullmäktige ska diskutera på tisdag.

Inga kommentarer: