torsdag 21 juli 2011

Landstingens långsiktiga ekonomiska utveckling

Sveriges kommuner och landsting gör två gånger per år en långsiktig ekonomisk bedömning gällande landsting och kommuner. Efter den globala krisen 2008/09 så har det varit ett par bra år. Landstinget i Östergötland avviker inte från detta. Enligt den antagna borgerliga budgeten så ska 2012 och 2013 ge överskott. Det stora problemet är att Vrinnevilistan och de borgerliga partierna, som styr landstinget, inte har kommit till rätta med underskotten i vårdverksamheten.
SKL är tydliga i sin bedömning att 2014 och framåt så försämras de ekonomiska förutsättningarna. Det handlar bland annat om minskade intäkter då tillfälliga statsbidrag och konjunkturstöd från staten försvinner. SKL menar att underskottet i landstingssektorn kommer att uppgå till 4,5 miljarder 2015. Ett underskott i den storleksordningen är naturligtvis inte realistiskt. Frågan är hur de borgerliga partierna förhåller sig till den här utvecklingen.
Vi socialdemokrater har presenterat ett budgetförslag som varje år är ekonomiskt starkare än den antagna borgerliga budgeten.

Inga kommentarer: