fredag 29 juli 2011

Landstinget och medarbetarpolitiken

Vrinnevilistan och de borgerliga partierna har för låg ambitionsnivå när det gäller medarbetarpolitiken inom Landstinget i Östergötland. Om man inte kan säkra vikariesituationen under sommarsemestern för sjuksköterskorna är det bara ett tecken på dålig politisk styrning och ledning. När ska den politiska ledningen agera kring arbetstidsmodellerna och erkänna att det var ett misstag att ta bort den möjligheten. I vårt socialdemokratiska budgetförslag presenterar vi 5 strategier för en medarbetarpolitik värt namnet. Vi satsar minst 50 miljoner kronor varje år fram till 2014 på detta.
- Landstingets arbetsplatser ska vara Sveriges mest attraktiva 2020. Strategin syftar till att skapa en god och hälsofrämjande arbetsmiljö och att alla arbetsplatser ska vara mönsterarbetsplatser. En mönsterarbetsplats präglas av en trygg och säker arbetsmiljö med stort inslag av delaktighet och ansvarstagande och ett lyssnande ledarskap som har långsiktighet och helhetssyn som sitt signum.
- Landstinget har förmåga att attrahera nya medarbetare. Alla medarbetare ska erbjudas en kreativ och dynamisk utvecklingsmiljö med goda möjligheter till kärriär och vidareutbildning.
-Ett starkt medarbetarskap och ett gott ledarskap driver landstingets vision och målsättning.
Det goda ledarskapet är en av de viktigaste faktorerna för en god arbetsmiljö och för att kunna utveckla verksamheten. Alla medarbetare ska veta vilka faktorer som påverkar lönesättningen. Man ska också ha möjligheten att kunna påverka dessa faktorer så att de stimulerar till löneutveckling.
-Aktiva insatser för utbildning och forskning. En bra hälso- och sjukvård som kan möta medborgarnas behov kräver rätt utbildade medarbetare inom en mängd yrkesgrupper. Landstinget måste agera utbildningspolitiskt för att säkerställa att rätt utbildade medarbetare kommer att finnas tillgängliga i framtiden. Vi ska samverka med Hälsouniversitetet och våra kommuner för att klara detta. Vi ska arbeta aktivt med vidareutbildning och stödja specialiseringar inom yrket.
-Egenmakt inom arbetet. Beslut i vården ska fattas så nära patienterna som är praktiskt möjligt, med en decentraliserad beslutsorganisation med lokala mandat för beslutsfattande och att hitta praktiska lösningar på praktiska problem. Vi ska så fort vi får möjligheten återinföra lokalt förankrade arbetstidsmodeller.

Inga kommentarer: