söndag 2 oktober 2011

Prioriteringskonferens

"Det demokratiska samtalet och människors acceptans av nödvändiga prioriteringar förutsätter kunskaper om på vilka grunder prioriteringar görs, vilka möjligheter man som patient har att påverka dessa och vilka vägar man kan gå om man inte är nöjd med den gjorda prioriteringen. Hälso- och sjukvården har en skyldighet att utveckla metoder för att sådan information finns tillgänglig både för dem som är patienter idag och för dem som kan förväntas bli patienter i framtiden."
Den här texten står att läsa i den proposition som innehåller riktlinjerna för hur prioriteringar ska gå till inom hälso- och sjukvården. Jag har ägnat en del åt söndagen till förberedelser inför den stora nationella prioriteringskonferens som ska hållas i Västerås i slutet av veckan. Jag ska vara moderator på ett seminarium där vi ska diskutera den politiska styrningen av hälso- och sjukvården.
En ökad öppenhet kring de prioriteringar som alltid sker i sjukvården kräver instrument både för att kommunucera prioriteringar till medborgarna och för att kommunicera etiska överväganden och olika ställningstaganden mellan personer som ska göra prioriteringar.

Inga kommentarer: