tisdag 4 oktober 2011

Vårt förslag för att stärka den landstingsdrivna primärvården i Norrköping

De landstingsdrivna vårdcentralerna i Norrköping har genomgått stora besparingar till följd av att man tappat patienter. Två vårdcentraler har lagts ned men man har fortsatt att tappa patienter. Om inget görs kommer detta att leda till ytterligare besparingar. Vi kan inte möta en utveckling mot ett privat monopol på vårdcentraler i centrala Norrköping med den handlingsförlamning som Vrinnevilistan och de borgerliga partierna uppvisar. Därför har vi socialdemokrater idag presenterat förslag på hur den landstingsdrivna primärvården i Norrköpings ska stärkas.
Vi vill att primärvården inom det östra närsjukvårdsområdet ska bilda en egen självständig organisation inom landstinget. Organisatoriskt kan denna kallas "Primärvården i Öster". Om de landstingsdrivna vårdcentralerna ska kunna konkurrera på lika villkor med de privata krävs en flexibel organisation med korta beslutsvägar.
Vi vill att omställningskostnader ska kunna spridas ut över tid. Det är orealistiskt att uppkomna kostnader 2011 ska sparas bort samma år.
Vi socialdemokrater vill utreda hur en öppen besöksmottagning kopplad till de landstingsdrivna vårdcentralerna i Primärvården i Öster skulle kunna startas i Norrköpings innerstad. Det är ett krav som vi lanserade redan i våras och då röstade Vrinnevilistan och de borgerliga partierna ner förslaget. Men vi fortsätter att driva vår linje.
Landstinget måste också ta fram en kraftfull ägarstrategi för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Vad vill vi med "våra" vårdcentraler och varför ska medborgarna välja just en landstingsdriven vårdcentral. Det måste en kraftfull ägarstrategi ge svar på.
Det ska bli intressant att se hur Vrinnevilistan och de borgerliga partierna reagerar på våra förslag.

Inga kommentarer: