torsdag 20 oktober 2011

SKL

Det har varit sammanträdesdag för SKL:s alla beredningar och delegationer idag. Själv har jag haft sammanträde med förhandlingsdelegationen. Vårt jobb kommer att öka under nästa år då nya avtal ska formas inom den offentliga sektorn.
Självklart är dagarna i Stockholm också ett sätt att bygga nätverk och ta till sig ny information. SKL som organisation har för någon vecka sedan kommit med en ny ekonomisk prognos för 2012. Den är oerhört viktig för kommuner och landsting som bygger mycket av det lokala ekonomiska arbetet på just underlag från SKL. Sveriges kommuner och landsting gör bedömningen att tillväxten i Sverige stannar på blygsamma 1,8 % under 2012. Det är mer än vad regeringen själva har som prognos. Regeringen tror att tillväxten stannar på 1,3% nästa år. Alla som arbetar med ekonomiska prognoser tror att tillväxten ökar 2013 och 2014, samtidigt som osäkerheten är stor. Mycket av nuvarande bedömningar om svensk ekonomi bygger på att Europa klarar av skuldkrisen och att situationen för bankerna kan kontrolleras.
För landstinget i Östergötland innebär det här att vi har ett långsiktigt finansieringsbehov fram till 2014/2015 på minst 500 miljoner kronor. Vi måste arbeta långsiktigt och ansvarsfullt för att klara vårdens innehåll. Att nuvarande borgerliga ledning tillåter att vården får drivas med kraftiga underskott försämrar den långsiktiga ekonomin på ett allvarligt sätt.

Inga kommentarer: