fredag 5 september 2008

Tomträtten i Linköping

Även om jag kommenterat frågan om tomrättsavgälden i vår kommun tidigare, så finns det anledning med tanke på dagens massmedia, att redovisa beslutsläget.
Något beslut om friköpspriset, dvs vad skall en innehavare betala om man vill köpa tomten, har inte Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden fattat. Enligt besked skall frågan avgöras under hösten. Däremot har nämndet fattat beslut om avgiften. En enig nämnd höjde avdraget för trädgårdsinvesteringar från 10 000 kr till 50 000 kr. Det betyder att avgiften för den enskilda innehavaren blir lägre än det ursprungliga förslaget. Fortfarande blir det dock en markant höjning. Ingen uppräkning av avgiften har dock skett på 10 år.
Jag och den socialdemokratiska gruppen i teknik och samhällsbyggnadsnämnden har tagit del av de argument som framförts av de berörda personerna och också träffat många av dem. Jag hoppas att vårt agerande vid senaste nämnden faktiskt bidrog till att det ursprungliga förslaget förändrades.
Informationen till de berörda tomträttsinnehavarna kan förbättras. På den punkten instämmer jag i flera av de synpunkter som framförts. Kommunen kan till exempel arbeta mycket mer aktivt med hemsidan för att sprida kunskap och information.

Inga kommentarer: