tisdag 16 juni 2009

Kommunstyrelsesammanträde

Vi har haft det sista mötet med kommunstyrelsen före sommaruppehållet. Bland annat fick vi en redovisning av ett privat fristående företag, "kommunexperten", som ägnar sig åt att genom en rätt traditionell finansiell analys beskriva kommunernas ekonomiska styrka. Deras analys bekräftade den ekonomiska styrka som Linköping besitter. Det är ett långsiktigt arbete, som inte minst vi socialdemokrater aktivt bidragit till. De välskötta kommunala bolagen som finns i Linköping står inte bara för viktig verksamhet, utan är också en viktig bas för Linköpings ekonomiska styrka.
Men det finns orosmoln. En ekonomisk prognos pekar på att socialnämnden kommer att gå med 15 miljoner i underskott i år. Den stigande arbetslösheten är nog den viktigaste förklaringen till den här negativa utvecklingen. Vi ser också resultaten av den nermontering av arbetsmarknadspolitiken som den borgerliga regeringen genomfört.
Tyvärr stiger även sjukskrivningstalen ibland kommunens medarbetare om man jämför med för ett år sedan. Lägger man dessutom till bilden av de besparingar som nu nämnderna ska hantera, utan politiska prioriteringar, där barn och ungdomar drabbas hårt är det klart att man känner en stigande oro för Linköpings utveckling.

Inga kommentarer: