torsdag 25 juni 2009

Remissvar på gemensam översiktsplan

Vi har lämnat vårt remissvar på den gemensamma översiktsplanen för Linköping och Norrköping. Som alltid när det gäller en översiktsplan så finns det ett långt tidsperspektiv. I planen pekas utvecklingsmöjligheterna ut för Norrköping och Linköping 25-50 år framåt i tid.
Det som gör det här arbetet unikt är att det är en gemensam översiktsplan för två stora svenska kommuner. Arbetet har rönt stort intresse långt utanför vår egen region. Vi socialdemokrater i Linköping tycker att det är ett bra förslag som är framarbetat. Planen ger en grund för en positiv utveckling av vår region och för våra två städer. Prioriterade områden är bebyggelseutveckling i stadskärnorna samt tät och snabb tågtrafik mellan städerna. På så vis stimuleras befolkningstillväxt och förutsättningarna stärks.
Vårt remissvar innehåller synpunkter på borgerlig saktfärdighet när det gäller Ostlänken - för mycket prat och för lite verkstad kan man sammanfatta vår kritik. Vi pekar på behovet att skriva betydligt tydligare i planen om värdet av de markområden i respektive kommun som är viktiga för upplevelse, rekreation och biologisk mångfald.
Tillgång till god natur och kulturmiljö med biologisk mångfald är ett viktigt miljömål.
SAAB har haft kloka synpunkter i sitt remissvar, som vi instämmer i, kring flygets betydelse och utveckling i Linköping. Linköpings Universitet och landstinget tar upp utvecklingen kring Universitetssjukhuset, där vi kommer att ha behov av infrastruktur och nybyggnationer under de kommande åren. Det är en viktig fråga som vi behöver skriva mer om i planen.
Men vi är nöjda med förslaget som bygger en bra grund för en intressant utveckling av Norrköping och Linköping.

Inga kommentarer: