fredag 26 februari 2010

Skapa ett nytt trygghetssystem.

Efter valet 2010 är det hög tid att skapa ett nytt trygghetssystem som ger människor hjälp och stöd att snabbt komma tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid som rehabiliteringsarbetet tar. Det skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Östergötland i en debattartikel i dagens Corre. Det är en viktig artikel med ett centralt besked. Det krävs en socialdemokratisk valseger för att förändra den borgerliga regeringens orättfärdiga politik. I Linköping har den förda politiken inneburit att socialnämnden fått cirka 30 miljoner kronor i tillskott under mandatperioden för att klara ökningarna i ekonomiskt bistånd. De borgerliga partierna vann valet bland annat på budskapet att bidragsberoendet skulle minskas i landet. Det blev tvärtom.
Läs hela artikeln här:http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5121180&date=&menuids=

onsdag 24 februari 2010

Välkommet initiativ från näringslivet.

Jag tycker det är utmärkt att välkända näringslivsföreträdare från Östergötland i en artikel i Svenska Dagbladet argumenterar för igångsättandet av höghastighetstågprojektet Ostlänken så snabbt som möjligt. De menar att frågan är utredd och nu måste konkreta planer för en byggstart tas fram. Det är bara att instämma i detta. Alla argument är på plats. Nu är det verkställighet vi väntar på. Det råder stor samsyn i vår region om och kring det nödvändiga i att starta byggandet av Ostlänken nu!

tisdag 23 februari 2010

Åsa Torstensson(c) och tågkaoset!

Åsa Torstensson(c) är infrastrukturminister i regeringen Reinfeldt. Som minister har hon det högsta politiska ansvaret för bland annat kommunikationsfrågor i landet. Nu råder kaos i tågtrafiken. Många människor har drabbats hårt av den extrema vädersituationen som råder. Självklart kommer frågorna vem som bär ansvaret. Jag tycker det är beklämmande att ansvarig minister som suttit nästan fyra år på sin post har mage att försöka skjuta ansvaret på tidigare regering. Åsa Torstensson har naturligtvis att ta ansvar för sin ministerperiod. Över vädrets makter rår ingen, men att inte agera som politisk ledare i ett utsatt läge skapar naturligtvis inget förtroende!

måndag 22 februari 2010

Vi vill utveckla länets sjukvård

Så lyder NT:s rubrik på den gemensamma artikel som Christoffer Bernsköld och jag skrivit. Vi har fått förtroendet att toppa den socialdemokratiska landstingslistan i Norrköping respektive Linköping. I artikeln pekar vi ut några viktiga punkter i en kommande socialdemokratisk landstingspolitik. Vi socialdemokrater ser områden där vården inte fungerar tillräckligt bra utan ambitionerna behöver höjas. Det handlar om vården för de äldre, det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet, missbruksvården och arbetet med att möta psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Genom att satsa på dessa områden kommer det även att frigöras tid för andra patienter.

För att klara av detta är en stabil och god ekonomi grunden. Det går inte att möta framtiden som den borgerliga majoriteten i landstinget gör genom att ha mångmiljonunderskott i sjukvårdsverksamheten.

Stora generella besparingar utan politiskt ansvarstagande är inte aktuella om vi får förtroendet att leda landstinget nästa mandatperiod. Vi socialdemokrater vill också utveckla landstingets medarbetarpolitik. Medarbetarna är den viktigaste resursen i att skapa en god hälso-och sjukvård. alla arbetsplatser i landstinget ska vara mönsterarbetsplatser, med en bra arbetsmiljö och en hög grad av delaktighet från alla medarbetare.

Vi söker ett mandat för att starta ett arbete för att utveckla hälso- och sjukvården och höja ambitionerna. Vi vill starta ett arbete för att göra landstinget till en bättre arbetsgivare. Vi socialdemokrater har ett program för framtiden!

söndag 21 februari 2010

Regioner enas om satsningen på höghastighetståg!

Trycket ökar på regeringen att leverera! Nu senast har sex regioners företrädare pekat på högastighetstågens betydelse för svensk tillväxt, regionförstoring och den nödvändiga avlastningen på dagens stambanor. Alla argument är på plats och vi i Östergötland har gjort vårt jobb genom den översiktsplanering vi arbetat med under flera år. Nu väntar vi bara på regeringens positiva beslut.

fredag 19 februari 2010

Scenkonstutredningen="det bidde en tummetott!"

Det känns faktiskt tillfredställande att insikten ökar att den så kallade scenkonstutredningen, som remissbehandlats under några månader , inte ger de nödvändiga svar eller lösningar på scenkonstens utveckling i Östergötland som efterfrågats. Det är faktiskt länge sedan jag upplevt att en utredning mött sådan kritik som scenkonstutredningen. När den politiska styrgruppen sammanträde idag så är det min bedömning att fler och fler förstår att utredningen spelat ut sin roll. Nu finns möjligheten att göra en nystart för en framåtsyftande regional kulturpolitisk debatt. Låt oss ta den chansen!

torsdag 18 februari 2010

Bekämpa ungdomsarbetslösheten

Att ungdomsarbetlösheten tillåtits öka i Linköping de senaste åren är naturligtvis ett stort misslyckande för den borgerliga majoriteten. När ungdomarna inte får fotfäste på arbetsmarknaden är det ett slöseri på mänsklig kraft som får negativa konsekvenser för hela samhället. Idag publicerade Corren en artikel som Lena Micko, Jakob Björneke och jag skrivit där vi kräver aktiva åtgärder för att pressa ner ungdomsarbetslösheten.
Läs hela artikeln här: http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5113861&date=&menuids=

onsdag 17 februari 2010

Borgerligt misslyckande i Linköping

Nu börjar det komma redovisningar från den kommunala organisationen hur måluppfyllelsen varit under den här mandatperioden när Linköping styrts av en borgerlig alliansregering. Arbetslösheten har ökat med mer än 1000 personer från januari 2007 till idag. Mycket allvarligt är att ungdomsarbetslösheten ökat markant. Ekonomiskt bistånd har ökat och vår socialnämnd har fått stora ekonomiska tillskott för att klara budget. Klyftorna ökar i Linköping då det finns stadsdelar där mer än 10% av befolkningen är utan sysselsättning i jämförelse med områden som har under 2%. Den här utvecklingen startade tidigt under mandatperioden så det är inte trovärdigt att skylla på en internationell finanskris som kom senare. Den borgerliga politiken har misslyckats. Tyvärr är det många som drabbats av den borgerliga politiska dagordningen. Det blåa laget har haft sin chans och behöver bytas ut mot ett framtidsinriktat rödgrönt lag!

Förbättra planeringen i Ekängen

I samband med dagens sammanträde i Teknik och samhällsbyggnadsnämnden kommer vi i den socialdemokratiska gruppen att kräva att Linköpings kommun förbättrar den fysiska planeringen i bostadsområdet Ekängen.
Som min partivän Mari Hultgren sagt: "Under många år har området Ekängen tillåtits växa utan nödvändigt helhetstänk i planeringen. Nu går det inte längre."
Hon fortsätter i en presskommentar: "Jag känner området väl och vet att många boende i Ekängen reagerar negativt dels på bristande samordning av de många samfälligheterna som finns och dels på stora brister i den allmänna servicen. Bland annat måste barn och ungdomars fritidsmöjligheter i området förbättras."

Vi kommer att kräva att våra tjänstemän skyndsamt presenterar en långsiktig strategi för ett antal frågor som rör Ekängens utveckling. Det handlar om dagvattenfrågan. Samordningen av de många samfälligheterna är en annan och servicenivån i området är en tredje fråga som måste få sin långsiktiga lösning.

tisdag 16 februari 2010

Ta ställning till trafikplanen!

Nu måste ansvarig nämnd få ta ställning till trafikplanen. Det är en allt mer märklig och helt oacceptabel situation att den fysiska planeringen och förnyelsearbetet i centrum av Linköping vilar på en trafikplan som är ett tjänstemannaförslag. Ansvarig nämnd, som är teknik och samhällsbyggnadsnämnden har inte fattat beslut om planen. Ändå har det blivit så att tjänstemannaförslaget styr lösningarna. Vi socialdemokrater kommer att lyfta frågan på nämnden i morgon och kräva att nämnden börjar arbeta med planens innehåll. Jag hoppas att den borgerliga majoriteten lyssnar på vår begäran och delar vår uppfattning.

måndag 15 februari 2010

Förse gång- och cykelvägar med belysning!

I den verksamhetsredovisning som teknik- och samhällsbyggnadsnämnden ska behandla på veckans sammaträde kan man läsa att målet att 2009 och 2010 ska ytterligare 4 km av Linköpings gång och cykelvägar förses med belysning. Det är naturligtvis en viktig trygghetsåtgärd. Under hela den här mandatperioden har vi socialdemokrater lagt budgetförslag som har haft tydliga satsningar på trygghetsåtgärder. Tyvärr har den borgerliga majoriteten röstat ner våra förslag. En ny rödgrön majoritet i Linköping kommer att öka satsningarna på trygghetsåtgärder, som att genomföra uppställda mål när det gäller att förse gång- och cykelvägar med belysning.

söndag 14 februari 2010

Regeringen visste!

Lite i skymundan publicerar Aftonbladet nyheten att regeringen och näringsdepartementet med Maud Olofsson som ansvarig minister redan i januari 2009 fick besked om ansvarsförhållandet mellan det svenska moderbolaget Vattenfall och dotterbolaget i Tyskland. Regeringen har hävdat att pantsättningen av Vattenfall bekräftades i oktober 2009. Nu visar Aftobladet på ett trovärdigt sätt att informationen nått regeringen betydligt tidigare. I mars 2009 skriver Vattenfalls jurister underlag till den svenska regeringen där skadeståndsansvaret i Tyskland behandlades på detaljnivå.
Jag måste säga att regeringens trovärdighet smulas sönder bit för bit. Att hela tiden få retirera från framförda uppgifter därför att journalister gräver fram fakta är inget bra. Det är nog dags för näringsdepartementet att en gång för alla redovisa fakta i affären kring Vattenfall.

lördag 13 februari 2010

Gott samarbete i regionen

Nu känns det som om det regionala marknadsbolaget börjar hitta sina verksamhetsformer. Veckans arbete avslutades för min del med ett styrelsemöte i bolaget. Det är en offensiv verksamhetsplan som styrelsen ställde sig bakom. Vi kommer att kraftsamla i Almedalen som naturligtvis kommer att vara den enskilt viktigaste platsen för marknadsföring under 2010. Alla kommer att vara där. Regionens arbete kring Ostlänken är en punkt. Vårt miljökunnande och flygets roll i regionen är andra områden som är betydelsefulla för vår utveckling.
Marknadsbolaget kommer också att vara med i de viktiga flygdagar som hålls i Linköping 10 till 13 juni. Samarbetet i regionen är gott!

fredag 12 februari 2010

Flygbuller

Regelbundet träffas Linköpings kommun och länsstyrelsen för överläggningar kring frågor som rör den fysiska planeringen. Det är bra möten! Inte minst sedan Magnus Holgersson leder länsstyrelsens arbete. För mig är Magnus urtypen för den oförvitlige tjänstemannen.Jag personligen värdesätter och respekterar Magnus oerhört mycket. Under många år har han i det tysta stabiliserat verksamheten vid länsstyrelsen. Idag har vi haft uppe flera viktiga frågor. Den kanske viktigaste handlar om flygbuller. Det finns en viktig samsyn kring boverkets besked kring bullerkurvor, vilket naturligtvis är mycket bra. Ska Linköping utvecklas och ha en god tillväxt måste den fysiska planering få utrymme!

torsdag 11 februari 2010

Studiebesök på Scan

Vi var några stycken från den politiska ledningen som tillsammans med berörda tjänstemän mötte Scans ledning under dagen. Det är bra att kunna konstatera att Scan väljer att koncentrera verksamhet till bland annat Linköping. På så sätt kan ytterligare knappt 100 personer få sysselsättning. I dessa tider är det en god nyhet. Företaget investerar i högteknologiska lösningar för själva styckningsverksamheten och har byggt upp ett distributionscentrum som verkligen imponerade på mig. Utan tvekan betyder livsmedelsindustrin en hel del för vårt näringsliv.

onsdag 10 februari 2010

Linköping-flygets huvudstad

I samband med det kommunala näringslivsbolagets (NuLink) styrelsemöte fick ledamöterna information kring flera spännande flyghändelser under året. Det är flygets år och Linköping är förknippad med flygets utveckling i Sverige. Malmen och SAAB är två centrala punkter i den utvecklingen. Helgen 12 och 13 juni kommer dels flygvapenmuseet att åter vara öppet. Nu med visning i nya lokaler av den svenska DC:3 som för alltid kommer att förknippas med det kalla kriget. Dagen efter blir det stor flyguppvisning.
Att så mycket flygkunnande är koncentrerat till Linköping är en stor tillgång för vår stad och viktig för vår tillväxt.

tisdag 9 februari 2010

Enighet om bostadspolitiken

Det är utmärkt att det finns enighet i det rödgröna laget om bostadspolitiken. Vid en valseger så införs ett investeringsstöd till fler bostäder och en satsning på upprustning av miljonprogrammets lägenheter. Jag tycker det är speciellt bra att det finns en tydlig vilja att bryta bostadssegregationen i den gemensamma politiken. Kommunerna ska kunna få ökad möjlighet att styra upplåtelseformerna i detaljplanen eller markanvisning. På lokal nivå har vi redan drivit en gemensam linje med bostadsområden med blandade upplåtelseformer. Här tycker jag de borgerliga partierna har en stor svaghet. Det är lätt att säga att vi inte ska ha bostadsområden som domineras av hyresrätter. När vi driver kravet på fler hyresrätter i mer traditionella villaområden tar det emot. Den borgerliga politiken är inte speciellt konsekvent.

måndag 8 februari 2010

Saluhall

Visst vore det trevligt och önskvärt med en saluhall i Linköping. Men det är inte kommunen som ska driva en sådan verksamhet. Jag är övertygad om att privata intressenter kommer att presentera hållbara idéer kring en framtida saluhall i Linköping. När så sker kan kommunen medverka i att förverkliga förslaget. Men där stannar kommunens ansvar. Därför vore det fel att bifalla ett medborgarförslag som föreslår att kommunen ska arbeta för öppnande av en saluhall vid Trädgårdstorget.

söndag 7 februari 2010

Ekonomiskt bistånd

Kommunstyrelsen sammanträder i veckan. Bland flera intressanta ärenden finns förslaget att tillföra 24,5 miljoner kronor till socialnämnden. Ekonomiskt bistånd ökar och hotar att spränga ramarna för 2010. I förhållande till antagen budget 2010 är förslaget att öka ramen för ekonomiskt bistånd med 17 miljoner kronor. Vi ser resultatet av den borgerliga nationella politiken där kostnader övervältras på kommunerna. Linköping klarar att kompensera socialnämnden med de föreslagna beloppen, men det är självklart ekonomiska resurser som har en alternativanvändning. Så mycket ökad kvalitét i den kommunala verksamheten blir det inte för dessa skattepengar.

lördag 6 februari 2010

Grattis Kerstin!

Helgen ägnas åt privatlivet. Stort grattis till min svägerska Kerstin som fyller 50 år!

fredag 5 februari 2010

Miljöteknikcentrum

Vi har haft styrelsemöte i miljöteknikcentrum (MTC) i dag. Jag är fullständigt övertygad om att det djupa kunnande vi besitter kring det miljötekniska området i Östergötland kommer att vara centralt för utveckling och tillväxt i vårt län. Vi har ett gott samarbete mellan Linköping och Norrköping i den här frågan. Universitetet djupa kunskap om detta garanterar en viktig framtid för regionen. Arbetet i MTC måste nu koncentreras till att besöka företagen i vår region . Kan kommuner i norra Sverige spara miljonbelopp, kan vi oclså!

torsdag 4 februari 2010

Pris till Lena Rydin Hansson

Lena Rydin Hansson arbetar som kommundirektör i Linköpings kommun. Med andra ord är hon högsta tjänsteman i den kommunala organisation och naturligtvis en betydelsefull ledare. Nu har Lena blivit utnämnd till "Influencer of the year". Det är ett pris som delas ut i sex europeiska länder till en person som inspirerat den kommunala sektorn på ett positivt sätt. Motiveringen till utnämningen är tre:
- Driver en konsekvent och nyskapande strategi.
-Har drivit arbetet i kommunen med en tydlighet som förtjänas att uppmärksammas.
-En mycket kompetent ledare som uppskattas även utanför kommunen där hon verkar.

Jag instämmer i motiven och tycker att det är mycket välförtjänt att Lena uppmärksammas på det är sättet. Stort Grattis!

onsdag 3 februari 2010

Kommunala bolag

Det är självklart en stor tillgång för Linköpings kommun att vi har kommunala bolag som fungerar väl, är välskötta och gör goda ekonomiska resultat. Med viss regelbundenhet har vi överläggningar med bolagens politiska och tjänstemannaledning. I dag har det varit en sådan dag. En fråga som ska avgöras av kommunfullmäktige under våren är hur många bolag vi ska ha de kommande åren. Allt pekar på att Bryggargården, som ansvarar för fastigheterna i Gamla Linköping går upp i Stångåstaden. En bra lösning tycker jag. Bryggargården är ett litet bolag med en mycket begränsad ekonomi. Med den här lösningen får vi en effektivare organisation.

tisdag 2 februari 2010

Ungdomsarbetslösheten

De lokala sparbankerna i länet tillsammans med Swedbank har tagit ett bra initiativ kring ungdomsarbetslösheten. Budskapet är att Sverige och Östergötland har alldeles för många ungdomar som går utan sysselsättning. Ett välbesökt seminarium genomfördes under förmiddagen. Nu räcker det inte med prat utan det måste också bli verkstad var den bärande tråden. Genom samverkan med näringslivet är jag övertygad om att vi kan skapa många 100-tals praktikplatser. Vi socialdemokrater i Linköping har i dag också presenterat ett krav på att använda 15 miljoner av kommunens ekonomiska överskott 2009 till aktiva åtgärder i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Läs mer om förslaget på Jakob Björnekes blogg.
Vill man följa det regionala arbetet som startades på seminariet så finns det en hemsida www.ungajobb.se

Tekniska Verken

Tekniska Verken är ett välskött kommunalt ägt bolag. Det finns ett starkt folkligt stöd i Linköping för fortsatt kommunalt ägande. Bolaget står för ett stort kunnande, inte minst i det miljötekniska området. Den strategiska satsningen på biogas är ett exempel. Ekonomiskt kan bolaget uppvisa många goda år. När nu VD Stig Holm flaggar upp att han ämnar sluta så kan Stig se tillbaka på ett framgångsrikt ledarskap. När vi på den nationella arenan får en debatt och inriktning som i värsta fall begränsar våra kommunala bolag att utnyttja sin kunskap och kraft så kommer inte Stigs besked helt oväntat.

måndag 1 februari 2010

Besök hos PRO

Under dagen har jag besökt en grupp aktiva PRO:are för att diskutera äldrefrågor och hälso-och sjukvården i Östergötland. Att lyssna av synpunkter från olika grupper och också få goda idéer inför framtiden är en viktig del i vår politik. En viktig fråga vi diskuterade var behovet av att förbättra samarbetet mellan landstinget och kommunerna. Jag kunde berätta om vårt hälso- och sjukvårdspolitiska program som bland annat innehåller en utvecklad äldrepolitik. Återkommande hälsosamtal är en del i en sådan politik. En satsning på hemsjukvården är en annan del.