tisdag 15 februari 2011

Konfliktytor i landstingspolitiken

Landstingsfullmäktige har haft sammanträde idag. En sammanfattning skulle kunna vara att de politiska konfliktytorna växer inom landstingspolitiken. Den borgerliga hållningen kring nya lokaler för psykiatrin på US är faktiskt svår att förstå sig på. Man är inte ens beredd att skapa samsyn kring att utreda om det går att tidigarelägga utbyggnaden. Tydliga signaler kommer från patienter och medarbetare om brister i vårdmiljön och den fysiska arbetsmiljön. Men intresset från den borgerliga landstingsledningen att lyssna på dessa röster finns helt enkelt inte.
Kring medarbetarpolitiken hade vi flera debatter. Här tycker jag att Vrinnevilistan har ett stort ansvar. Nu har partiet styrt landstinget i fyra år och styr landstinget även den här mandatperioden. Särskilt i Norrköping finns en bild att Vrinnevilistan är duktiga på att lyssna på medarbetarna. Det är dags att avslöja den bilden. När man debatterar med företrädare för VL så slås man av att det alltid är någon annans fel. Inte att man själv som politisk företrädare har ett ansvar. Idag debatterade vi bland annat mönsterarbetsplatser och bristen på dialog med medarbetarna i samband med omstruktureringen av primärvården. De besparingar som Vrinnevilistan och de borgerliga partierna genomfört har i hög utsträckning drabbat medarbetarna. Borttagandet av olika arbetstidsmodeller är ett exempel.
Man funderar också på, efter en lång dags debatt, vilka visioner som den borgerliga landstingsledningen och Vrinnevilistan har om framtiden för den östgötska sjukvården. Det blir nästan komiskt att med en svag framtida landstingsbudget med obefintliga reservmedel möta våra förslag med beskedet "att det pågår redan". Det är mycket som ska täckas i kommande borgerliga budgetar! Men den debatten återkommer vi till.

Inga kommentarer: