måndag 28 februari 2011

Olof Palme

Idag är det 25 år sedan skotten på Sveavägen. Med all rätt fylls massmedia med artiklar om Olof Palmes liv och politiska gärning. Biblioteket i Linköping skyltar med litteratur om Palme. Jag själv tillhör den generation socialdemokrater som växte upp med honom. De möten som en samlad arbetarrörelse arrangerade i Kolmården med Palme i högform inför 40 000 åhörare kommer inte tillbaka. Jag väljer att ta fram mina årgångar av den socialdemokratiska idétidskriften Tiden som jag har i mitt privata bibliotek och stannar till inför nr 8 1985. Valet 1985 är avgjort. (s) får ett stöd på 44,6%. Klarar regeringsmakten trots några tuffa ekonomiska år. I det här numret av Tiden analyser Palme själv valet och pekar ut några viktiga uppgifter för socialdemokraterna. Det skulle visa sig bli den sista artikeln som Olof Palme skrev i Tiden. Några citat från artikeln som har rubriken "Ett rejält nederlag för nyliberalismen".
"Valet 1985 markerade inte, på samma sätt som under socialdemokratins stora avgörande segrar i kampen för ett bättre samhälle, en seger i någon enskild stor fråga`. Men det blev, på sitt sätt, ett lika avgörande val som 30-talets eller det sena 50-talets ATP-val. För valet handlade om den kanske största frågan av alla. vilken samhällssyn skall ligga till grund för den förda politiken? Folkemmets samhällsyn, den som bygger på allas lika värde och lika rättigheter eller nyliberalismen med sin lovsång till egoismen och den starkares rätt? De två alternativen stod emot varandra i årets val. Och slutet blev ett rejält nederlag för nyliberalismen."
Sedan följer en djupare analys av nyliberalismen och de borgerliga partierna i Sverige. Palmes relativt långa artikel avslutas med en genomgång av viktiga uppgifter för socialdemokraterna. Ordning och reda i ekonomin är ett budskap. Ett annat handlar om rättvisa. Känn på den här formuleringen "Vi har kunnat visa att en politik byggd på rättvisa och solidaritet inte bara är moraliskt mer tilltalande utan också ekonomiskt mera effektiv!... Politik handlar om samhällsfrågor. Samhället består av de människor som lever i det. Politiken måste alltså drivas med utgångspunkt i folkflertalets intressen.
Olof Palmes valanalys 1985 avslutas med ett avsnitt om personligt ansvarstagande. Det är ett avsnitt som skulle platsa i dagens valanalys.Så här lyder de sista meningarna av Olof Palme i tidskriften Tiden:
"Välfärdssamhället betyder omtanke och omsorg om alla . Det betyder, omvänt, att vi alla också är skyldiga att ta del i arbetet med att utveckla detta samhälle och den ekonomi, som välfärden vilar på."

Inga kommentarer: