tisdag 1 februari 2011

Psykiatrin på US

Flera viktiga frågor behandlades på dagens sammanträde med landstingsstyrelsen. Ett sådant var generalplanen för US. Vi socialdemokrater stödjer behovet av en sammanhållen och långsiktig planering för sjukvården i Östergötland. För utvecklingen på Universitetssjukhuset är det nödvändigt att vi får en långsiktig planering till stånd. De beslut vi fattat är gigantiskt stora i ekonomiska termer. Totalt handlar det om investeringar på drygt 3,8 miljarder kronor. Investeringsperioden räknas från 2011 fram till 2018. Det finns en betydande politisk enighet kring detta, vilket är bra. Mindre bra och faktiskt något förvånande är att Vrinnevilistan och den borgerliga landstingsledningen inte stödde vårt försiktiga yrkande kring psykiatrin på US. De som följt frågan vet att det, inte minst från medarbetargrupper har funnits stor oro över den tidsmässiga planeringen av planerade förbättringar för psykiatrin.
I beslutet idag finns en skrivning som lyder: en tredje etapp innefattar nybyggnation för samlad psykiatrisk vård och lasarettsansluten vård.
Byggstart är beroende på kapacitet för byggverksamhet på US- området men planeras till 2015.
Vi socialdemokrater gillar inte de villkor som den sista meningen beskriver. Därför ville vi att den sista meningen skulle formuleras: byggstart ska ske senast 2015. Vi yrkade också på att landstingsdirektören skulle få ett uppdrag att beskriva konsekvenserna för politiken med en ännu tidigare byggstart än 2015 för en samlad psykiatrisk vård. Men tyvärr föll vårt förslag. Vi kommer naturligtvis att noga följa utvecklingen och driva på förbättringsarbetet.

Inga kommentarer: