torsdag 10 juli 2008

Regionfrågan och fjärde storstadsregionen

På Gotland har torsdagen ägnats åt regionfrågan och utvecklingen av fjärde storstadsregionen.
Om jag skall börja med det positiva så har vi själva genomfört ett bra seminarium kring storstadsutveckling. Det samarbete som Linköping och Norrköping startade tillsammans med Nutek i att utveckla fjärde storstadsregionen ger nu resultat. På tydlig konkret nivå kan vi redovisa operativt ökat samarbete kring miljötekniskt centrum, räddningstjänst, ledarutveckling och löneadministration för att ge några exempel. Om den positiva utvecklingen inom regionen fortsätter så talar all erfarenhet att tillväxten gynnas. Det är en styrka att vi också är politiskt enade om den här utvecklingen. Linköping och Norrköping har olika historiska bakgrunder som gör att städerna kompleterar varandra . Linköpings Universitet betyder också mycket för den positiva utvecklingen.

Det som är mindre positivt är regeringens hantering av regionfrågan. Det är en klen tröst att vi har stor, för att inte säga fullständig politisk enighet i Östergötland om vikten av att vårda Mats Svegfors arbete i ansvarskommittén. Här måste länets ledande moderater göra mer för att få den moderatledda regeringen att ge besked.
När Lena Micko tillsammans med Mona Sahlin på DN debatt markerar enighet mellan socialdemokratin på lokal och nationell nivå så är det resultatet av hårt arbete och många diskussioner. Nu är det hög tid att vi får läsa en gemensam artikel skriven av Paul Lindvall och Fredrik Reinfeldt som säger ja till ansvarskommitténs förslag.
Läs DN artikeln här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=801346

Inga kommentarer: