måndag 7 juli 2008

Trafiksäkerhetsprogram 2008-2020

En grupp tjänstemän har tagit fram ett förslag till trafiksäkerhetsprogram för Linköpings kommun. Olika nämnder kommer att ta ställning till innehållet under hösten. Men för min egen del tycker jag att det är ett bra program. Programmet har den nationella nollvisionen som utgångspunkt. Nollvisionen innebär att ingen ska riskeras att dödas eller skadas svårt i trafiken.
Om man följer utvecklingen i Linköping under en längre period kan det konstateras att antalet polisrapporterade olyckor ökat sedan början av 1980-talet. Antalet skadade bilister har stegvis ökat de senaste åren medan det för cyklisterna finns ett trendbrott 1999 och därefter har det skett en minskning. De gator i Linköping som har störst andel olyckor är centrumnära huvudgator som Hamngatan, Östgötagatan, S:t Larsgatan, Vasavägen och Järnvägsgatan.
Så nog behöver vi arbeta med att förbättra trafiksäkerheten. Det finns många förslag till förbättringar i programet. Allt från säkra korsningar för biltrafik, till en viktig diskussion om och kring 30 km/timmen på fler gator.

Inga kommentarer: