På lördag har vi socialdemokrater årsmöte i partidistriktet. Vi ska bland annat välja ny distriktsstyrelse. En central politisk fråga blir att fastställa det hälso- och sjukvårdspolitiska programmet. Nu är innehållet i förslaget väl förankrat eftersom det bedrivits ett mycket gott arbete i den programgrupp som Anna-Lena Sörensson basat över.
Med tanke på de uppenbara utmaningar en ny majoritet står inför vill jag bara tydliggöra en viktig grundläggande utgångspunkt.
Alla beslut om resursfördelningar och prioriteringar måste vara öppna och välgrundande. Som patient har man rätt till den kunskapen. Det kräver en politisk ledning som vill och kan fatta prioriteringsbeslut och inte som den nuvarande borgerliga majoriteten som skjuter tjänstemannaorganisationen framför sig. Resursfördelningen är strategiskt viktig. Den ska ske efter behov, såväl mellan befolkningsgrupper som mellan länsdelar eller delar av en kommun.
För att få bästa möjliga sjukvård för patienten behöver vi betrakta alla sjukvårdsresurser i Östergötland som gemensamma. Vi måste använda sjukvårdens resurser så effektivt som möjligt. Det handlar enkelt uttryckt om att få ut så mycket hälsa som möjligt för de pengar vi lägger in i vården. Det förutsätter en effektiv organisation där alla medarbetares kompetens utnyttjas på rätt sätt, vården ges på rätt vårdnivå och inga resurser går till spillo. Jag tror på en långt gående decentraliserad organisation där ansvar och befogenheter finns nära kompetenta medarbetare. Men det betyder också att jag för min del avvisar alla försök att skapa en hälso- och sjukvårdsorganisation som försvårar politisk styrning. Den politiska ledningen måste ha möjligheter att styra resurser dit de bäst behövs i hela länet så att vi verkligen får en resursfördelning efter behov.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag uppskattar starkt din vilja att arbeta tydligt och öppet med prioriteringar. Den nuvarande majoriteten har under hela den här valperioden visat sin ovilja/oförmåga till detsamma. Förnärvarande pågår sent omsider ett större prioriteringsarbete inom landstinget, utifrån det uppenbara behov som avspeglas i att sjukvården gick med ett stort underskott förra året, -140 miljoner tror jag att det var. Men det är tjänstemannaorganisationen, och ytterst landstingsdirektören, som tagit initiativ, och som driver på. Enligt tidigare planering skulle prioriteringarna upp till politiskt beslut just innan sommaren. Men som av en händelse har man dragit ut på processen så att det politiska beslutet måste skjutas fram till veckan efter valet. Så fegt!!!
Hej Johan!
Tack för din kommentar.Du gör en bra beskrivning av det allvarliga läget. Allt pekar tyvärr på att 2010 blir ett förlorat år. Prioriteringsbeslut borde naturligtvis ha tagits så tidigt som möjligt det här året för att få någon effekt på årets ekonomiska beslut. Den borgerliga majoriteten skjuter problemen framför sig hela tiden.
Skicka en kommentar