tisdag 27 april 2010

Rödgrön satsning på välfärden

Med dagens besked om den rödgröna långsiktiga satsningen på välfärden genom nya resurser till kommuner och landsting så ökar skillnaderna i politiken. Vi socialdemokrater i samverkan med miljöpartiet och vänsterpartiet presenterar en gemensam politik där vi vill investera i en utveckling som bygger både samhället och individen friare. För det behöver vi starka offentliga finanser. Välfärden måste sättas före nya stora skattesänkningar. Under en tvåårsperiod tillför vi rödgröna 12 miljarder kronor mer än de borgerliga partierna till välfärden i landsting och kommuner. För landstinget i Östergötland innebär det ett välbehövligt tillskott på 123 miljoner kronor. Motala kommun tillförs 28 miljoner, Norrköping får 87 milj och Linköpings kommun tillförs 98 nya miljoner för att ge några exempel.
Den borgerliga regeringens hantering av frågan om statsbidraget till kommunerna och landsting har förämrat möjligheterna att planera personalförsörjningen. Alla de som arbetar i skolan, omsorgen och sjukvården är värda bättre behandling.
Regeringens politik de senaste åren har byggt på idén att ökade klyftor skapar jobb. Det är den tanken som är förklaringen till att regeringen lånar till skattesänkningar, avvecklar arbetsmarknadspolitiken och prioriterar bort investeringar i välfärden.
Vi socialdemokrater lämnade över regeringsmakten 2006 med 70 miljarder i överskott i statens finanser. Den moderatledda regeringen redovisar nu ett underskott med 70 miljarder. En situation som hotar välfärdens kvalitet. Sverige måste tillbaka till starka offentliga finanser.
Valet om några månader är ett vägval. Det handlar om vilken färdriktning vi ska ta tillsammans. Då ställs vår gemensamma rödgröna politik för fler jobb och en starkare välfärd mot moderaternas politik med stora skattesänkningar och ökade klyftor.

Inga kommentarer: