fredag 16 april 2010

Svag borgerlig vårbudget

Den borgerliga regeringen har presenterat den här mandatperiodens sista vårbudget. Jag hoppas att det är den sista borgerliga budgeten på bra många år. Sverige har en historisk hög arbetslöshet. Trots detta presenteras en budget som är kliniskt ren från investeringar som hindrar arbetslösheten från att bita sig fast. Än en gång tvingas den borgerliga regeringen skriva ner sina egna prognoser. Tillväxten i vårt land bedöms nu bli 0,5 procentenheter lägre än i den senaste prognosen. Ett bortfall på 15 miljarder kronor för svensk ekonomi.
Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare och att unga arbetslösa lämnas utan stöd. Detta är medvetna val från regeringen; det går inte att skylla på finanskrisen.
Regeringen har nu gjort bokslut för mandatperioden och resultatet förskräcker, färre jobb, hög arbetslöshet och stigande kostnader för ekonomiskt bistånd. I Linköping har vi högre arbetslöshet nu än jämfört med september 2006. De borgerliga partierna lovade en helt annan utveckling. Jag är övertygad om att det löftesbrottet inte glöms bort.
Vi socialdemokrater, tillsammans med miljöpartiet och vänstern kommer att presentera vårt budgetförslag den 3 maj.

Inga kommentarer: