torsdag 13 maj 2010

Mandat för framtiden!

Vi socialdemokrater söker ett mandat i valet för en framtidsinriktad hälso-och sjukvårdspolitik i Östergötland. Sjukvården fungerar till stora delar bra. Men vi vill öka resurserna till fyra utpekade områden. Det handlar om sjukvården för de äldre. Det handlar om första linjens psykiatri, med tonvikt på barn och ungdomar. Det handlar om missbruksvården och det handlar om det förebyggande hälsoarbetet. Vi tillför ökade ekonomiska resurser genom en skattehöjning.
Vi söker ett mandat för en tydligare och mer offensivare personalpolitik. Vi vill utveckla landstinget till en förebild som offentlig arbetsgivare. En första åtgärd vi kommer att göra är att återinföra olika arbetstidsmodeller.
Vi söker ett mandat för bättre ordning och reda i ekonomin. Den nuvarande borgerliga majoriteten har misslyckats med styrning och ledning. I de egna ekonomiska styrdokumenten anges att uteblivna besparingar måste tas igen. Det motsvarar 350 tjänster. Personalen kan inte springa fortare. Borgerliga ledamöter pratar gärna om effektiviseringar i vården, men talar mer sällan om hur det ska gå till.
Med borgerlig ledning har landstinget blivit sämre rustad att möta framtidens utmaningar. Vi vill vända trenden. Landstinget behöver en ny politisk ledning med en ny politik för framtiden.

1 kommentar:

Unknown sa...

Klart att det går att effektivisera och spara i allt. Till syvende og sidst blir alltihop en fråga om inställningen till privat kontra ofentligt.
Som boende i Stångåstadens hyreslägenheter i Linköping "roar" jag mig med att gransk t ex Stångåstadens ekonomi.
Det är en ganska häpnadsväckande läsning faktiskt.

1. Vinsten är brutto 88 miljoner dvs i snitt 5.600 / lgh och år eller ca SEK 90/kvm och år. (Min lägenhet är 68 kvm, dvs vinst för Stångåstaden 6.120 SEK per år))

2. Det anmärkningsvärda är ju faktiskt vinstens storlek eftersom vissa kostnader FÖRE resultatet är ganska höga. Stångåstadens administration har centraliserats till Linköpings dyraste(?) kontorshus. man har satsat på nåt lyxhotell i samma hus, man inreder och kör reklam så det ryker om det osv osv.

a) Kostnader för central administration och marknadsföring, enligt årsredovisningen, är hela 71 miljoner (antar att löner (se punkt 2b), nya kontorslokaler samt media- och reklambyråarvoden är med där). Denna kostnad är nästan lika stor som vinsten, utslaget per lägenhet: SEK 4.900/lgh och år!

b) Kikar man på löneskostnaderna för de 130 anställda så ligger den i snitt på ca SEK 660.000/anställd. Varje anställd har då en nettolön (före prel. skatt) på i runda slängar SEK 40.000/mån. En hög siffra med tanke på antalet anställda, arbetsuppgifter och kvalifikationskrav (så avancerade jobb har dom väl inte hela bunten?).

c) Pensionsavsättningar till ledningen ligger på 412 miljoner år 2009. Vad det betyder vet jag inte. Men förmodligen är pensionsavtalen för ledningen generös.

Sammanfattningsvis
A) Admininistrations- och marknadsföringskotsnader och VINST är ca SEK 10.500/lgh år. Det motsvarar ca SEK 900/mån och lägenhet.

B) Antalet lediga lägenheter enligt SCB 2009 för Stångåstaden var .... 42 stycken! En s.k. vakansgrad på 0,3&.

C) Stångåstaden har ungefär 14.500 lgh av totalt 33.000 lgh i Linköping. Graflunds är nr 2 med 4.000 och sen HSB, Riksbyggen och alla andra.
Notera att Stångåstaden sålde det krävande och kostsamma Skäggetorp till Graflunds för några år sen och har idag ett ganska attraktivt lägenhetsbestånd (dvs inte så svårt att hyra ut).

Man kan fråga sig om marknadsföringen verkligen motsvarar behovet med tanke på att man bara har en handfull lägenheter som vakanta.
I mina ögon är det slöseri med i första hand hyresgästernas pengar. Pengarna man skulle få i handen istället för vinst till kommunen skulle kunna omsättas i sparande, pensionsavsättning eller konsumtiom som gynnar det privata näringslivet på orten. Tyvärr är alternativen till billigare lägenheter små eftersom Stångåstaden dominerar antalet och dessuom är hyresledande.
Tyvärr är Tekniska Verken en liknande konstruktion som Stångåstaden. Att 90% verk har högre avgifter beror ju på en monopolsituation på orterna.

MVH

Gösta Erik Nilsson
Linköping