torsdag 20 maj 2010

Vårddebatt hos Vårdförbundet

Arbetsdagen avslutades med en intressant vårddebatt som arrangerades av Vårdförbundet. Temat för debatten handlade om Säker vård. Forskning visar att mellan 5 och 15 procent av alla vårdkontakter leder till ett oönskat utfall för patienten. Källan till den uppgiften kommer från distriktssköterskeföreningen i Sverige och deras hemsida www.distriktskskoterska.com. Som en bakgrund till ett projekt kring säker vård som drivs inom Närsjukvården i Östra Östergötland och som ska slutredovisas om ett år anges att vårdskador inom somatisk slutenvård uppgår till 8,6%. Vårdskadan medför i genomsnitt 6 extra dygn på sjukhus.
Därför är det bra att landstinget gör en satsning på ökad patientsäkerhet inom fyra fokusområden; Avvikelsehantering, sjukhusmortalitet, medicinteknisk utrustning samt informationshantering. På nationell nivå gör SKL en satsning på vårdrelaterade infektioner, läkemedelshantering, fallskadeprevention samt trycksårsprevention.
Hälso- och sjukvårdslagen faställer att hälso- och sjukvården ska organiseras så att den tillgodoser hög patientsäkerhet och god kavlitet samt främjar kostnadseffektivitet. Kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.
Ska vi lyckas med målsättningen kring en god och säker vård krävs det ytterligare två saker. För det första måste landstingets medarbetarpolitik utvecklas. Under debatten levererade jag ett löfte; Om vi socialdemokrater tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet kan bilda en nya majoritetet ska vi som en av de första åtgärderna återinföra olika arbetstidsmodeller. Det var ett misstag av den borgerliga landstingsledningen att ta bort dem. En förbättrad medarbetarpolitik innebär också satsningar på kompetensutveckling. För det andra måste en ny majoritet skapa ordning och reda i ekonomin. Den borgerliga landstingsledningen talar själva om misslyckandet kring ekonomin. I sina ekonomiska styrdokument skriver den politiska landstingsledningen om den svaga ekonomin. Förutsättningarna för den ekonomiska planeringen är att tidigare besparingsåtgärder verkställs. Omräknat är det cirka 350 tjänster som ska bort.
Slutsatsen hos mig är enkel. Inte ökar patientsäkerheten och inte ökar möjligheterna till en god och säker vård med färre medarbetare.

Inga kommentarer: