onsdag 21 oktober 2009

Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden

Så är månadens sammanträde med Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden avslutat. Vi socialdemokrater hade en hel del framgångar på dagens sammanträde. Nämnden beslutade att starta detaljplanearbetet i Möjetorpsområdet. Vi yrkade på en inriktnings att-sats "att detaljplanen ska möjliggöra en mångfald av bebyggelse med olika upplåtelseformer som hyresrätt och äganderätt. Vi fick med oss den borgerliga majoriteten på förslaget, vilket är bra.

Det fanns två medborgarförslag som presenterade olika tankar och förslag kring nerskräpningen i Linköping. Här fanns det förslag på avslag, men på vårt initiativ så återremitterades förslagen till våra tjänstemän för en mer positiv behandling. Vi behöver ta tillvara alla förslag som syftar till att förbättra situationen i Linköping.

Vi har arbetat en hel del med de nya regler som miljödepartementet föreslår kring avfallsregler i Sverige. Det är ett förslag som kritiseras hårt från många aktörer, inte minst kommunsverige.
Några citat från vårt socialdemokratiska förslag till yttrande i Tsn. Här blev vi inte eniga med den borgerliga majoriteten, utan nu får kommunstyrelsen besluta om kommunens remissvar.
"Medborgarperspektivet saknas i promemorian, avfallshanteringens koppling till samhällets produktion och konsumtion måste utvecklas...
Linköpings kommun avstyrker förslaget att verksamhetsutövare ska få lämna sitt hushållsavfall till annan än den som verkar under kommunalt ansvar. Förslaget medför övervägande negativa konsekvenser och en betydande rättslig osäkerhet. Förslaget innebär också ett ökat tillsynsbehov om miljö- och hälsoskyddet inte ska försämras...
Avslutningsvis menar Linköpings kommun att förslagen försvårar hänsynstagandet till miljö- och klimataspekterna vid hanteringen av hushållsavfall genom ökade avfallstransporter och försämrade möjligheter att nyttja hushållsavfall bl.a. för framställning av biogas. Effekterna av förslagen motverkar de nationella miljökvalitetsmålen "En god bebyggd miljö" och "Begränsad klimatpåverkan."

Inga kommentarer: