söndag 29 november 2009

DN och vårdnadsbidraget

Det är inte så att jag tror att DN:s ledarsida har någon större bevakning av debatten i kommunfullmäktige. Men visst är det ett intressant samband att bara några dagar efter debatten mellan oss socialdemokrater och främst kristdemokraterna kring vårdnadsbidraget, som vi vill ta bort så fort som möjligt, så publicerar DN idag ett generalangrepp på just vårdnadsbidraget. Det är faktiskt så att DN använder precis samma argumentering som våra duktiga (s) ledamöter gjorde. Eller vad sägs om följande citat från ledaren:
"Men sannolikheten att ett barn får använda svenska språket är i alla fall större om det går i förskolan än om det är hemma med en mamma som har ett annat modersmål. Kanske skulle mödrarna varit hemma ändå, men frågan är: Om hemmatillvaron nu ger barnen en sämre start i livet, är det något som ska subventioneras? Vad människor väljer att göra är en sak, vilket beteende man använder skattemedel för att stimulera är en helt annan."
Så här avslutas det hela:
Vårdnadsbidraget som princip utmanar arbetslinjen. Det utmanar jämställdheten eftersom den som får bidraget gör sig beroende av den andra förälderns förvärvsinkomster. Och i praktiken utmanar det integrationen.
Tre skäl som vart och ett för sig räcker för att argumentera för att vårdnadsbidraget ska avskaffas.
Om nu inte den borgerliga majoriteten i Linköping vill lyssna på oss socialdemokrater så hoppas jag att den liberala ledaren tränger djupare in bland de borgerliga partiernas företrädare i Linköping. Det är ett antal miljoner kronor av skattepengar som vi kan använda till betydligt bättre saker.

Inga kommentarer: