söndag 8 november 2009

Mönsterarbetsplatser

Tillsammans med fackförbundet Kommunal har vi socialdemokrater arbetat med en politik som ska göra de offentliga arbetsplatserna till goda förebilder - därav begreppet mönsterarbetsplatser. Jag har haft förtroendet att leda en arbetsgrupp inom partidistriktet som nu presenterar ideérna kring mönsterarbetsplatser i Östergötland. Vi har arbetat en hel del internt , men nu är det dags att föra ut våra förslag till mer offentlig debatt.
Målet med vårt arbete är att göra kommuner och landsting till föredömen som arbetsgivare och att göra välfärdsjobben till framtidsjobben. Vår vision är att skapa goda arbetsplatser, där varje medarbetare känner arbetsglädje och stolthet, har inflytande, lust att lära och möjlighet att utvecklas både i arbetet och som individ.
Mycket av det långsiktiga arbetet kommer att kretsa kring fem delområden; Ledarskap och medarbetarskap, jämställdhet och mångfald,arbetsmiljö, Personal- och kompetensförsörjning samt anställningsvillkor.

Socialdemokratiska företrädare i Landstinget och i våra 13 kommuner kommer att tillsammans med fackliga företrädare att arbeta med att förverkliga vårt 10 punkts program för mönsterarbetsplatser i Östergötland. Det är vårt handslag med Kommunal!
Det här programmet innehåller bland annat; arbeta med gemensam värdegrund, tydlig arbetsgivarroll med politiskt ansvar, krav på kollektivavtal och väl fungerande samverkansavtal. Goda möjligheter till utbildning, fortbildning och kompetensutveckling.

Under måndagen den 9 november kommer jag att presentera vårt arbete. Det sker på flera olika platser i vårt län.

Inga kommentarer: