tisdag 17 november 2009

Politisk oenighet

Som väntat bekräftades den politiska oenigheten som råder kring förslaget om nya avfallsregler. Ärendet var uppe på dagens kommunstyrelse. Vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet hade ett eget förslag till yttrande. Vi tycker det är ett riktigt dåligt förslag som har utarbetats. Därför säjer vi nej till förslaget att verksamhetsutövare ska få lämna sitt avfall till annan än den som verkar under kommunalt ansvar. Vi ser en risk att det kommunala ansvaret urholkas utan att ansvaret går över till någon annan aktör. Vi avstyrker den stressade tidsplanen och pekar vidare på att effekterna av förslagen motverkar de nationella miljökvalitetsmålen.

Vi blev även oense om ett yttrande till länsstyrelsen om det regionala serviceprogrammet. Vi har svårt att förstå den borgerliga tveksamheten att peka ut regionala servicepunkter. Det är ett mycket begränsat ekonomiskt anslag som ska fördelas och då måste det prioriteras.
Vår alternativa formulering löd: "Linköpings kommun har inga invändningar mot metoden att i det regionala serviceprogrammet peka ut regionala servicepunkter. Det är logiskt att länsstyrelsen finner former för en prioritering av ett ytterst begränsat ekonomiskt stöd. Vi vill dock påpeka att vi tidigare markerat betydelsen av att mer tydligt uppmärksamma Bestorp och Nykil i det regionala serviceprogrammet. Det är områden som är strategiskt viktiga för utvecklingen av landsbygden i vår kommun."

Inga kommentarer: