torsdag 4 mars 2010

Kulturdebatt

Förmiddagen ägnades åt en stor kulturdebatt som Östsam arrangerat. Alla riksdagspartier deltog samt Vrinnevilistan. Nu visade sig att kulturfrågor och kulturpolitik inte prioriterades speciellt högt av det regionala sjukvårdspartiet. Varför de ville vara med i debatten kan endast de själva svara på! Det var en bra debatt och det känns bra att lyfta fram kulturen på det här sättet. Vi socialdemokrater har tagit fram bra kulturprogram både på regional och lokal nivå. För mig som socialdemokrat är det viktigt att tydliggöra att kulturen har ett egenvärde. Kulturverksamhet ska inte behövas motiveras med tillväxt- eller ekonomiska argument. Sedan är det en helt annan sak att en attraktiv kulturverksamhet säkert ökar en region eller en kommuns attraktionskraft!
Vi diskuterade naturligtvis samverkansmodeller med staten och den regionala scenkonstutredningen. Jag fick tillfälle att tydliggöra det socialdemokratiska partidistriktets kritik av utredningen. Det bästa som nu kan hända är att utredningen avfärdas, så att vi kan göra en nystart av regional sammarbete med kulturfrågorna. Vi lägger just nu sista handen på ett lokalt kulturpolitiskt program, så det var också viktigt för mig att lyfta fram kulturarbetarnas villkor och förutsättningar. I de samtal som vi fört med aktiva konstnärer så har de med rätta påpekat att kommunen skulle kunna bli mycket bättre på att utnyttja deras kreativitet och kunskap i olika stadsbyggnadsprojekt. Bara att instämma!
Corren följde debatten. Finns en hel del trevliga bloggkommentarer som kan läsas här:http://www.corren.se/bloggar/bloggare.aspx?blogg=4982676

Inga kommentarer: