tisdag 30 mars 2010

Tydlig socialdemokratisk satsning på jobben

Ett av ärendena på dagens kommunfullmäktigemöte handlade om att fördela extra statsbidrag. Närmare bestämt 108 miljoner kronor. Det knepiga med dessa extra pengar är att de just är extra! De kan "bara" användas för åtgärder som inte innebär långsiktig höjning av de kommunala kostnaderna. Vi har just nu en ryckighet i den ekonomiska planeringen. I den nu gällande flerårsbudgeten ligger tunga generella sparkrav på viktig verksamhet. Det innebär större barngrupper, minskad personaltäthet. Åtgärder som naturligtvis minskar kvaliteten i verksamheten. De extra statsbidragen kan inte kompensera för detta. Vi socialdemokrater har valt att prioritera huvuddelen av de 108 miljonerna till en tydlig politik för att bekämpa arbetslösheten i Linköping. Det är nu fler människor arbetslösa än det var i september 2006. Den borgerliga politiken i Linköping har misslyckats. Speciellt besvärligt är det för ungdomarna i vår stad där cirka 600 ungdomar är beroende av någon form av ekonomiskt bidrag för sin försörjning. Vår alternativa politik innehåller satsningar på ett kunskapslyft för ungdomarna, fler platser på komvux. satsningar på sommarjobb, stöd till unga entreprenörer och vi är övertygade om att det går att skapa jobb inom turist- och evenemangssektorn.
Vi vill också satsa på kompetensutveckling av våra medarbetare i kommunen. En sådan satsning leder till nya jobbmöjligheter. Det är nu vi ska planera för kommande generationsväxlingar inom den offentliga sektorn. Vi vill skapa stödprogram för framtidsbrancher som miljöteknik och de gröna näringarna.
Vi satsar också ekonomiska resurser på att öka tryggheten i vår stad. En åtgärd som tidigare har varit uppskattad var våra trafikvärdar. Vi vill återinföra dessa!
Tyvärr är det borgerlig majoritet i Linköpings kommunfullmäktige så våra förslag röstades ner av de fyra borgerliga partierna.

Inga kommentarer: