torsdag 8 juli 2010

Almedalen

Ny dag med nya seminarier i Almedalen. Idag har sparbankerna och Swedbank haft seminarium kring Jobb för unga. Det är ett mycket bra initiativ som är taget. I Östergötland som har en mycket hög ungdomsarbetslöshet har det kraftsamlats kring arbetet med att skapa fler praktikplatser. Besök gärna hemsidan www.ungajobb.se

Linköpings och Norrköpings kommuner i samarbete med Marknadsbolaget i Fjärde Storstadsregionen genomförde ett seminarium om den gemensamma översiktsplanen. Det är ett unikt arbete som vi genomfört. Att två stora städer i Sverige arbetar fram en gemensam översiktsplan får uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Det finns en tydlig framtidsbild i arbetet. Om tjugo år är de samverkande stadskärnorna i Linköping och Norrköping centrum i en gemensam region med en halv miljon invånare. Kommunernas invånare har tillgång till en stor och varierad arbetsmarknad, ett stort utbud av attraktiva bostäder i olika lägen, prisnivåer och kvalitéer samt ett rikt kultur- och fritidsutbud.
Täta och snabba tåg- och bussförbindelser binder samman städerna med varandra, den omgivande regionen och andra storstäder. Höghastighetståg, flygplatser inom bekvämt räckhåll och effektiva system för godstransporter har stärkt näringslivets internationella konkurrenskraft.
På seminariet medverkade Anders Parment som är forskare knuten till Stockholms universitet.
Han har bland annat studerat unga människors värderingar och gav intressanta synpunkter på vad som är attraktivt för 80- och 90-talisterna. Min uppfattning är att vår översiktsplan ger goda möjligheter till att möta dessa värderingar.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att med översiktsplanen lägger vi grunden för ett mycket långsiktigt arbete, mer än 50 år. Om 20 år kommer en ny generation att ifrågasätta dagens ungdomar, men alla oavsett ålder ska känna att Norrköping och Linköping är attraktiva städer att bo och verka i.

Inga kommentarer: