tisdag 6 juli 2010

socialdemokraternas ekonomiska seminarium

Under tisdagen genomförde vi socialdemokrater ett välbesökt ekonomiskt seminarium. Det var faktiskt med ett sådant ekonomiskt seminarium som all seminarieverksamhet under Almedalsveckan startade för mer än 40 år sedan. Thomas Östros presenterade med stor tydlighet vår ekonomiska politik. En politik som syftar till att skapa förutsättningar för tillväxt och ökad sysselsättning En fråga som kommer att debatteras under resten av valrörelsen är den borgerliga regeringens förslag att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Inte minst förslaget att den ska finansieras med differentierade a-kasseavgifter är anmärkningsvärt. Med andra ord vill regeringen införa höjda skatter på att börja arbeta och straffbeskattning för de med höga avgifter.

Under mandatperioden har närmare en halv miljon människor trängts ut ur a-kassan genom högre avgifter, hårdare kvalifikationsregler och sänkt ersättning.
Nu ska regeringen tvinga människor att vara med i försäkringen - trots att många inte kommer att ha rätt till ersättning. Samtidigt ska låginkomsttagarna betala den högsta a-kasseskatten. Detta är omvänd fördelningspolitik.
I Ekots lördagsintervju den 29 augusti 2009 sa Anders Borg följande:
"Å ena sidan, om det blir en obligatorisk avgift då måste man börja ta ut den av alla som uppfyller arbetsvillkoret. Det blir naturligtvis en skatt på att börja arbeta. Höga avgifter blir en straffbeskattning på att gå in på arbetsmarknaden och det är inte bra. Och det finns grupper som valt bort de här försäkringarna för att de helt enkelt anser att de inte behöver den och det måste vi ha respekt för."
Vi socialdemokrater har en annan vision för Sverige. Vi kan ge tydliga besked.
-Arbetslöshetsförsäkringen ska vara frivillig och solidariskt finansierad.
-Kostaden för medlemskap i a-kassan ska sänkas till cirka 80kr/mån för alla.
-Ersättningsnivån ska höjas till 80 procent och taket höjs rejält.
-Målet för nästa mandatperiod är att 80 procent ska få 80 procent av sin lön i a-kasseersättning.

Inga kommentarer: