onsdag 3 november 2010

Regionfrågan

Styrelsen i det regionala marknadsbolaget träffas under torsdagen och fredagen för att arbeta med viktiga framtidsfrågor. Allt från tillväxtfrågor för regionen till det pågående varumärkesarbetet. Vi kommer också att diskutera regionfrågan.

Sveriges Kommuner och landsting har tagit ett viktigt initiativ och bjudit in till en överläggning den 20 november. Regeringen har givit ett tydligt besked. Man tänker inte att själva lägga förslag om hur indelningen i regionkommuner ska se ut. Utifrån det beskedet agerar nu SKL. SKL markerar att landets landsting och regioner bör ha samma institutionella förutsättningar att ta ansvar för den regionala utvecklingen. SKL anser också att statliga myndigheter med uppgifter av strategisk betydelse för tillväxt och utveckling behöver ha en gemensam indelning som överensstämmer med den regionkommunala indelningen.
SKL har tidigare i år skrivit till regeringen och begärt att den klargör att en ny indelning ska vara genomförd i hela landet från
2015. Skrivelsen har dock inte besvarats. Det är därför nödvändigt att kommun- och landstingssektorn själva tar ansvar för att arbetet kan bedrivas efter en gemensam tidtabell.
För Östergötlands del är SKL:s agerande mycket viktigt. Trots den stora politiska enighet vi har och har haft under många år i Östergötland har det hänt för lite. Inte minst gäller det samtalen med våra grannar. Den här interna enigheten är inte så mycket värt om ingen vill kroka arm med oss och bilda en slagkraftig region.

Inga kommentarer: