onsdag 4 juni 2008

Vårdnadsbidrag vill vi inte ha!

Så har den borgerliga majoriteten i Linköping tagit ett steg till för att införa vårdnadsbidrag.
Vi socialdemokrater ser inte några som helst fördelar med att införa ett vårdnadsbidrag och yrkade avslag i sin helhet på förslaget på gårdagens kommunstyrelsesammanträde. Vår kritik kan sammanfattas i några punkter:
För det första leder det borgerliga vårdnadsbidraget till segregation och bidragsberoende, och därmed ett utanförskap. Erfarenheterna från Norge visar dels att kvinnor med invandrarbakgrund hamnat ännu längre bort från arbetsmarknaden, dels att barns språkutveckling försämrats när barnen inte längre är i förskolan.
För det andra är vårdadsbidraget ett stort avsteg från den arbetslinje som är grundläggande för socialdemokratin.
För det tredje innebär ett vårdnadsbidrag att resurserna till förskolan hotas. den borgerliga regeringen har heller inte skjutit till några resurser för att finansiera vårdadsbidraget utan lägger över hela ansvaret på kommunerna.

I Linköping återstår bara beslut i kommunfullmäktige. Visst kan vi hoppas på några socialliberaler som öppet kritiserar förslaget, men jag tror nog att gruppbeslut på den borgerliga kanten säkrar stödet för ett orättfärdigt ytterligare bidrag som belastar den kommunala ekonomin.

Inga kommentarer: