fredag 13 juni 2008

Linköpings ekonomi försämras

I nästa vecka skall kommunstyrelsen behandla flera viktiga rapporter om och prognoser för den kommunala ekonomins utveckling. Nu kommer flera tecken på att kommunens ekonomi försämras i rask takt. Alla nämnder på det sociala området har underskott i sin prognos. Mest anmärkningsvärt är att Socialnämndens prognos för 2008 visar på ett underskott på hela 16 miljoner kr. Det är kostnaden för ekonomiskt bistånd som ökar. Orsaksförklaringen från socialnämnden själv är tydlig:
- arbetsförmedlingens minskade möjligheter att anvisa arbetsmarknadsåtgärder med tillhörande ersättningar.
- Försäkringskassans striktare regeltillämpning, vilket medför att personer i större utsträckning blir nollklassade inom försäkringssystemet.
-Förändringar inom A-kassan.
Tydligare kan inte den moderatledda regeringens haveri åskådliggöras. Kostnader skall medvetet övervältras från staten till kommunerna och värre än så. Den enskilda människan får betala priset. Trots fagert tal så blev det inte mindre utanförskap med Reinfeldt, utan mer!

Att dessutom kommunens kostnader för verksamheten ökar mer än våra intäkter även i år förstärker bilden att det är nu som åtgärder måste verkställas av den borgerliga majoriteten. Jag vet att det finns insikt om detta hos flera borgerliga företrädare, inte minst hos Centerpartiet, men kommer majoriteten att orka fatta de nödvändiga impopulära besluten. Jag är tveksam.

Inga kommentarer: