tisdag 8 september 2009

Händelserik kommunstyrelse

Det var ett händelserikt sammanträde med kommunstyrelsen som avslutades för en stund sedan. Bland annat så bekräftades oenigheten kring kommunens yttrande över utredningen "En ny kollektivtrafiklag". Vi socialdemokrater är starkt kritiska till utredningens förslag, som i värsta fall kan leda till att färre kommer att nyttja kollektivtrafiken. Det borgerligt ledda regionförbundet Östsam har utarbetat ett välformulerat, kritiskt remissyttrande som (s), (v) och (mp) i kommunstyrelsen ville ställa sig bakom. Paul Lindvall(m) och den borgerliga majoriteten hade dock ett eget förslag. Nu ska det bli intressant att se om den borgerliga regeringen vågar skriva en proposition på utredningens förslag.

Ärendet kring kamraövervakning på bussar inom tätorts- och landsortstrafik splittrar den borgerliga alliansen. Vår socialdemokratiska linje är att få ett säkrare beslutsunderlag. Vi vet för lite kring effekterna av kamraövervakningen. Vi yrkade därför på återremiss som också blev kommunstyrelsens ställningstagande.

Om oenigheten var väntad kring kollektivtrafiken så fick vi en oväntad konflikt kring ärendet som rörde strategiska servicepunkter gällande offentlig och kommersiell service. Ärendet handlar om länsstyrelsens arbete med att främja tillgången till kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd. Länsstyrelsen själv har pekat ut Bestorp, Skeda Udde och Ulrika som prioriterade orter och i tjänstemannaförslaget från kommunen argumenterades det för att även Nykil skulle in på listan. Döm om vår förvåning när den borgerliga majoriteten valde metoden att säga blankt nej till länsstyrelsens upplägg och förespråka en icke prioritering. Det är att svika sitt politiska ansvar och överlämna prioriteringen av ekonomiska resurser till länsstyrelsen.

Inga kommentarer: