tisdag 8 september 2009

Personalpolitik

På dagens kommunstyrelse behandlade vi även "Insatser och åtgärder för underlättande av omställning inom Linköpings kommun.
Vi stödjer möjligheten att erbjuda medarbetare avgångsvederlag och särskild avtalspension, men vill utöka åtgärderna och förbättra de ekonomiska villkoren.
Vårt förslag ser ut så här i sin helhet:
"I en ekonomisk övertalighetssituation och med ett kommande rekryteringsbehov gäller det att välja rätt åtgärd om Linköpings kommun ska leva upp till målsättningen att vara en förebild och modern arbetsgivare. Behovet av kompetensutveckling för att säkra kvalitén i verksamheten, de äldre medarbetarnas mångåriga erfarenhet och kunskap och behovet av olika typer av metorsprogram behöver vägas in i ett heltäckande omställningsprogram.

Vi yrkar därför:
Att kommunledningskontoret får i uppdrag att utvidga och komplettera det föreslagna omställningsprogrammet med åtgärder enligt ovan.

Om det föreslagna omställningsprogrammet ska få önskad effekt har de erbjudna ekonomiska villkoren betydelse. Vi anser att de erbjudna ekonomiska villkoren hamnat på för låg nivå.

Vi yrkar därför:
Att avgångspremiens erbjudande vid frivillig uppsägning blir 6, 9 eller 12 månadslöner beroende på anställningstid i kommunen. (Förslaget idag är på 3, 6 och 9 månader).
Att villkoren för särskild avtalspension höjs till 70% av pensionsunderlaget. (Idag är förslaget 65%).

Kring detta förslag blev vi oeniga och den borgerliga majoriteten röstade ner detta.
Glädjande nog hade de borgerliga partierna tagit sitt förnyft till fånga och gick med på att lämna in EU-ansökan kring kompetensutveckling för medarbetare inom utbildning och omsorg.

Inga kommentarer: