tisdag 21 september 2010

Landstingsvalet

Jag har tittat något på vårt resultat i landstingsvalet. Det avviker en hel del från rikssiffrorna. Det nationella valresultatet blev för vår del 30,9%, en minskning på 4,4. I Östergötland ligger rikssiffrorna på 33,1%, en minskning med 4,5. I Landstingsvalet förbättras siffrorna något. Vi når 34,6% vilket är en ökning med 0,7. Tyvärr räcker det inte till någon mandatvinst. Det rödgröna blocket stärker sin ställning, ökar med två mandat. de fyra borgerliga partierna tappar två mandat. Skillnaden är nu 47-42 i mandat till de rödgrönas fördel. Vrinnevilistan tappar fyra mandat och har nu 8. Tyvärr kommer Sverigedemokraterna in i landstingsfullmäktige med 4 mandat.
Vi ökar vårt stöd i sju kommuner. De största vinsterna finns i Finspång med +4,7,Motala med +4,1 samt Norrköping med +3,5. Vi tappar mest i Kinda med -4,1,Ödeshög med -3,5 samt i Linköping med -2,5. Samtliga förluster är dock lägre än nedgången i riket. Tittar man på hur landstingsvalet står sig i relation till riksdagsvalet i respektive kommun kan man konstatera att i nio kommuner av 13 gör vi ett bättre landstingsval. Vi har störst positiv effekt i Åtvidaberg med + 5,4, Boxholm med +4,3 samt i Linköping med +3,6.
Vrinnevilistan halverar sitt mandatstöd i Norrköping och har nu fem mandat i den kretsen. Lite märkligt är att med 1,5% av rösterna (1369 röster exakt) så vinner Vrinnevilistan ett mandat i Linköpingskretsen. Jag tror att vi kan se en övergång från SPI, som tappar 1,5 procent i Linköping, till VL.
Analysen fortsätter.

Inga kommentarer: