söndag 11 maj 2008

Berlin ist eine reise wert!

Jag har varit på en privat helgresa till Berlin! Vi var ett kompisgäng som firade en god väns 50 års dag. Jag måste säga att staden gjorde mäktigt intryck på mig. I början av 90-talet var senaste gången jag gästade Berlin. Då präglades stadsbilden av skillnaden mellan Väst och Öst och den rivna muren. Fortfarande ser man skillnaden mellan de monumentala partibyggnaderna som finns kvar på den östra sidan och som påminner om den kommunistiska diktaturen och det mer kommersiellt inriktade väst. Vi som gjorde resan har politik, historia och fotbollsintresse gemensamt så vi hade lagt upp ett program som vi nästan genomförde. Vi var på Alexanderplatz som var Berlins centrum före nazismen och kriget, vi promenerade på Unter den Linden och lät oss imponeras av byggnader som operahuset och Humbolt universitetet. Brandenburger Tor och Riksdagshuset är platser som måste besökas. Vi hann med fotbollsmatchen Hertha Berlin mot 1.FC Nürnberg som spelades på Olympiastadion. Rymmer nu 80 000 åskådare men byggdes till OS 1936. Det är fullkomligt unikt att en europeisk stad av Berlins storlek har en så stor park och strövområde som Tiergarten utgör. Historien blir än mer dramatiskt då man vet att alla träd i detta gigantiska område är planterade efter kriget. Alla träd höggs ner för att bli bränsle och marken blev gigantiska potatisland för att lindra civilbefolkningens lidande. Självklart njöt vi också av god mat och det fina tyska ölet!
Men det stora upplevelsen var utan tvekan besöket vi gjorde idag på förmiddagen innan vi flög hem igen. Jag rekommenderar alla som kommer till Berlin att besöka Die Mauer- museum.
En stor känslomässig upplevelse där murens konsekvenser för den enskilda människan åskådliggörs på ett gripande och dramatiskt sätt.

Inga kommentarer: