fredag 23 maj 2008

Med CKS till Vimmerby

Den årliga studieresan med CKS (Centrum för kommunstrategiska Studier) gick i år till Vimmerby. Temat handlade om turism som kommunal utvecklingsstrategi. Vi utnyttjade bussresan med att få lyssna på ett par intressanta föredrag. Lasse Kvarnström berättade om Turismutbildningen vid Linköpings Universitet och Anders Ljung, Ks ordförande i Kisa, berättade inspirerat om sin hemkommun, som vi färdades i. Väl nere i Vimmerby fick vi en genomgång av "Astrid Lindgrens värld" och hennes födelsehem Näs.
CKS genomförde även ett seminarium där Josefina Syssner föreläste och problematiserade kring centrala begrepp gällande turism och inte minst kultur.
För min egen del är jag övertygad om att turism och besöksnäringsfrågorna växer i betydelse för framgångsrika kommuner. Men det är också ett område där kommunerna kan bli mycket bättre. Att försöka locka sydeuropeér till Sverige med vackra bilder på sandstränder är nog inte ett framgångsrikt koncept, för att ta ett exempel! Kommunerna kan också bli bättre på att tydliggöra de ekonomiska drivkrafterna med en framgångsrik turismverksamhet. Det var imponerande siffror som Vimmerby och "Astrid Lindgrens värld" kunde presentera. Vimmerby har cirka 7000 invånare men inkomsterna från turisterna skulle omräknat öka Vimmerbys befolkning med många tusen personer.
För min personliga del var det mycket intressant att få en visning av utställningen om Astrid Lindgren. Astrid Lindgrens författarskap har djupt präglat vår familj. Brita, som den bibliotikarie hon är, kan de flesta böckerna utantill! Jag har vid några tillfällen varit med Brita och besökt äldre släktingar till henne där minnet börjat svikta vad gäller vardagslivet. Men så kommer samtalet in på Astrid Lindgren och så plötsligt far korrekta citat och texter genom rummet mellan Brita och hennes anhöriga. Och alla har lika roligt!

Inga kommentarer: