tisdag 6 maj 2008

hård konflikt kring utmanarrätten

Den borgerliga majoriteten i Linköping genomför förslaget att införa en så kallad utmanarrätt i Linköping. Detta står klart efter dagens kommunstyrelsesammanträde. Trots hård kritik från en samlad politisk opposition väljer man konfliktens väg. Nu skall kommunfullmäktige säga sitt, men jag har liten förhoppning att majoriteten ändrar sig. Det är också en förödande facklig kritik som leveraras mot förslaget. Så här formulerar sig SACO- rådet, LR, Vårdförbundet, SKTF och Kommunal i en gemensam protokollsanteckning:
"...protesterar kraftfullt mot att utmanarrätt införs i kommunen. Förslaget har inte föregåtts av analyser av behovet av att införa utmanarrätt av den kommunala verksamheten. Det har inte heller gjorts någon analys av vilka konsekvenser införandet på sikt kan få för kommunens verksamheter och anställda.
ansvarigt kommunalråd har inte fullföljt kommunens tradition av dialog och återkommande träffar mellan personalansvariga kommunalråd och kommunens fackliga träffar. Kommunens fackliga organisationer har istället informerats om kommunstyrelsens planer på att införa utmanarrätt genom artiklar i Östgöta-Correspondenten."

I en annan protokollsanteckning ställer sig Lärarförbundet sig frågande till vilka mätinstrument som kommer att användas vid mätningar av kvalitetsmässiga och idémässiga förbättringar vid införandet av utmanarrätt. Något svar på frågan har naturligtvis inte givits av majoriteten.

Det är trist att konstatera att den borgerliga majoriteten inte är beredd att ta till sig kritiken från de fackliga organisationerna.

Inga kommentarer: