söndag 25 maj 2008

Projektet "de nya moderaterna" havererar!

Moderata Samlingspartiet, med statsminister Fredrik Reinfeldt som partiordförande, lanserar på nytt begreppet "de nya moderaterna", i en landsomfattande kampanj som pågår för fullt. Utan tvekan var moderaternas taktiska förskjutning mot den politiska mitten framgångsrik i valrörelsen 2006. Men det är oerhört intressant att ta del av både Dagens Nyheters ledarkommentarer idag söndag och Svenska Dagbladets ledarkommentar från i fredags. Till skillnad från 2006 möter nu begreppet "de nya moderaterna" och politikens innehåll i det närmaste skoninglös kritik från de tyngsta ledarsidorna på den borgerliga kanten.
Eller vad sägs om följande formuleringar från ledarsidan i Dagens Nyheter idag 25 maj:
"De nya moderaterna går just nu igenom en allvarlig förtroendekris. Vanskötseln av försvaret och rättsväsendet har fått många borgerliga sympatisörer att ifrågasätta utvecklingen av moderata samlingspartiet. För dem framstår det som obegripligt att en liberal-konservativ regeringschef inte ser till att statens kärnuppgifter fungerar"
Ledaren avslutas med en formulering som måste ge partistrategerna i moderaterna gråa hår!
"De nya moderaterna har från början varit ett toppstyrt projekt. Just nu måste det kännas ensamt på toppen."
Svenska Dagbladet kommenterar i fredagens tidning det faktum att Fredrik Reinfeldt gjorde en slät figur när han besökte Svenskt Näringslivs framtidsmöte. En hemmaplan för tidigare borgerliga partiledare, men inte nu längre.
Vi socialdemokrater skall konsekvent peka på orättvisorna i den borgerliga politiken, men vi skall också utarbeta en tydligare politik för entreprenörskap och de små företagen i Sverige. Ett område där vi inte varit bra i ett historiskt perspektiv.

Inga kommentarer: