tisdag 15 april 2008

CKS

Jag har under drygt 10 år haft förmånen att vara ordförande för CKS. CKS står för Centrum för Kommunstrategiska Studier och är en centrumbildning vid Linköpings Universitet. CKS ägs av Linköpings Universitet tillsammans med de 13 östgötakommunerna. Dessutom är Vimmerby kommun på väg att teckna ett långtgående samverkansavtal med CKS.
Syftet med CKS är att på olika sätt stödja och sprida kunskap om kommunrelavant forskning och utvecklingsarbete. Det är min bestämda uppfattning att en framgångsrik kommun behöver hela tiden förhålla sig till ny kunskap och nya insikter. Det går inte att lösa morgondagens uppgifter för en kommun som vill vara attraktiv med gårdagens lösningar. CKS leds av en styrelse som är sammansatt av forskare från Universitetet och kommunpolitiker från Östergötland. Just att vi kommer från olika miljöer gör att vi berikar varandra i samtalen.
Efter ett par års arbete har ägarna enats om att utöka det ekonomiska anslaget till CKS. Kommunerna bidrar med 7 miljoner kronor per år och Universitetet med cirka 2,5 miljoner kronor.
På senaste styrelsemötet kunde vi därför fatta beslut om att finansiera flera intressanta forskningsprojekt. Vi stödjer forskning om klimatförändringar med tonvikt på sårbarhet och anpassningsförmåga i Östergötland. Ett annat projekt behandlar förändrade livs- och boendemönster bland äldre. Ett tredje projekt behandlar regionala och lokala kulturekonomins förutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Vi stödjer även forskning kring lokalsamhällets infrastrukturella utveckling.
Jag hoppas att forskningen på sitt sätt kan bidra med nya kunskaper och insikter som gör den kommunala verksamheten ännu bättre.
Arbetet i CKS tillhör utan tvekan de mer roliga uppdragen som jag har!

Inga kommentarer: