torsdag 17 april 2008

Östsams förbundsfullmäktige

Jag sitter med i Östsams fullmäktige. I Östsam arbetar Landstinget och de 13 östgötakommunerna tillsammans med bland annat tillväxtfrågor, infrastruktur samt kultur och utbildningsfrågor. Idag har vi haft fullmäktigemöte. Vi socialdemokrater presenterade ett eget förslag till treårsplan för Östsam. Vi vill satsa 3 miljoner kronor mer än den borgerliga majoriteten på Folkbildningsområdet. Av dessa resurser är två miljoner en direkt kompensation för den borgerliga neddragningen på området. Det naturliga vore istället att göra offensiva satsningar. Östergötland är ensamma om att minska ambitionerna inom folkbildningsområdet; trots att det är högkonjunktur i landet. Dessutom vet vi att en stark folkbildning håller ihop ett samhälle. Det är extra viktigt när klyftorna ökar.

Vi upprepar vårt krav och satsar 1 miljon kronor på arbetet med regionalt riskkapital för små och medelstora företag. Vi vill även se en professur i nyföretagande. Här är vi kritiska till att inget hänt från den borgerliga majoriteten.

Vi satsar även en mindre summa på idén att utreda förutsättningarna för en "Folkets bomässa"
Bomässor har förvisso genomförts runt om i landet, men präglats av överdåd. En bomässa med vår profil skulle också vara ett bra tillfälle att lyfta fram den fjärde storstadsregionen arbete med stadsutveckling. Tyvärr röstade den borgerliga majoriteten ned våra förslag.

Inga kommentarer: