söndag 13 april 2008

Nej till höjda taxor inom kollektivtrafiken

Det borgerliga förslaget från Rolf Edelman(m) om att höja taxorna för resor med Linköpings kollektivtrafik avvisar vi socialdemokrater. Det är ett riktigt dåligt förslag från den borgerliga majoriteten. Redan nu upplevs priset som högt. All forskning och erfarenhet visar att det finns ett mycket tydligt samband mellan priset och nyttjandegraden av kollektivtrafiken. I en situation där huvuduppgiften för kollektivtrafiknämnden borde vara att finna på åtgärder så att fler människor än idag reser kollektivt, så föreslår den borgerliga majoriten en åtgärder som kommer att minska antalet resande. Att vi också av miljöskäl borde åka mer kollektivt är tydligen inte heller något argument som biter på Rolf Edelman(m).
Att det finns ett avtal mellan Östgötatrafiken och Östgötakommunerna som reglerar bland annat vem som fattar beslut om prisförändringar(inte den enskilda kommunen) tycks den borgerliga majoriteten fullständigt strunta i.
Vi socialdemokrater med vår vice ordförande i kollektivtrafiknämnden Mariann Löfgren i spetsen vill införa det nya linjenätet, inte höja taxorna nu utan avvakta arbetet med 2009 års förändrade biljett- och taxesystem som är under arbete.
Mycket av de förväntade positiva effekterna av det nya linjenätet som börjar gälla om några månader i Linköping riskerar att förloras genom det borgerliga förslaget.

Inga kommentarer: