måndag 21 april 2008

Bostadspolitik

Så har Michaël Koch presenterat sin bostadspolitiska utredning "EU, allmännyttan och hyrorna". Reaktionerna är kraftiga. Mona Sahlin har skrivit ett öppet brev till ansvarig minister Mats Odell och ställt frågan om han står bakom förslagen i utredningen. Det var Mona själv som tillsatte utredningen med ett syfte att försöka hitta långsiktiga spelregler för bostadspolitiken i förhållande till EG-rätten. Men Mats Odell ändrade i grunden på de direktiv som var givna av S-regeringen. Nu finns oron att följden blir kraftiga hyreshöjningar och att vi är på väg mot ett system med marknadshyror.
Men även Sveriges kommuner och landsting under moderaten Anders Knapes ledning riktar kraftig kritik mot utredningen och menar att kommunernas roll roll och ansvar för den lokala bostadspolitiken inte berörts. Man menar att det är två ytterlighetsförslag som utredaren presenterat.
Däremot tycker jag inte att utredningens diskussion kring affärsmässighet är speciellt komplicerad. Under många år har vi haft det kravet på Stångåstaden och det har fungerat väl.
Nu blir det spännande att se hur Mats Odell kommer att hantera situationen. Läser man på Kristdemokraternas hemsida så förnekar Odell viljan att införa marknadshyror.
Det här är säkert en fråga som kommer att återkomma på bloggen.

Inga kommentarer: