tisdag 29 april 2008

Kommunfullmäktige

Flera viktiga frågor behandlades på dagens kommunfullmäktigemöte.Alla nämnders verksamhetsberättelser och årsredovisningen för 2007 var föremål för debatt och beslut. Vi var flera som med förvåning tog del av Muharem Demiroks utspel om att ändra den kommunala målsättningen kring markreserv för handel och verksamhetsetablering. Det vore djupt olyckligt
att sänka den kommunala målsättningen, som vi uppfattade att Muharem pläderade för i ett läge där vårt näringsbolag vittnar om stort tryck, många förfrågningar och tyvärr etableringar som går vår stad förbi.
En annan viktig debatt var kring kommunens styrning av de egna bolagen. Vi socialdemokrater har kritiserat processen kring ägardirektiven, som har varit rörig. Rent innehållsmässigt är det framför allt ägardirektiven till Stångåstaden som vi har olika åsikter kring. Vi tycker att den borgerliga majoritetens förslag begränsar bolagets möjlighet att verka på bostadsmarknaden.
Vi är också oroliga att vissa av majoritetens ägardirektiv öppnar upp möjligheten till att Stångåstaden utvecklas till ett bostadsbolag som skall leverera kategoriboende, för socialt utsatta grupper. De "social housing" modeller vi hittar i Europa skall vi inte bygga vår bostadspolitik på.
Den tredje stora frågan var ett förslag om markpolicy. Vi är eniga om att Linköping behöver köpa in mer mark under ett antal år. Vi växer så det knakar , vilket är i grunden gott.
Från (s), (v) och (mp):s sida ville vi dessutom börja tillämpa förköpsrätten aktivt. Borgerligt styrda kommuner som Västerås och Uppsala gör det idag, men hos oss gick det inte! Detta trots att Gösta Gustavsson var ärlig nog att deklarera att centerpartiet mycket väl kunde tänka sig en förköpsrätt. Vi är oroliga att den borgerliga majoritetens agerande minskar förmågan att tillgodose enskilda människors efterfrågan på bra bostäder och näringslivets behov av mark för etableringar. En sådan utveckling minskar kommunens tillväxt och attraktionskraft.

Inga kommentarer: